Iohannis, de partea Antenelor: Libertatea de exprimare nu poate fi suprimată. ANAF, abordare heirupistă

Evacuarea Antenelor lui Dan Voiculescu din sediul de pe şoseaua Bucureşti - Ploieşti, în contextul recuperării de către ANAF a prejudiciului de 60 de milioane de euro din dosarul ICA, a atras şi comentariile preşedintelui Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirilă/Epoch Times)

În baza une hotărâri judecătoreşti irevocabile, ANAF a descins la sediul Antenelor de la Băneasa şi a notificat postul că, în termen de cinci zile, trebuie să părăsească clădirea. Gestul a fost interpretat de cei de la televiziunea lui Dan Voiculescu drept un atentat la adresa libertăţii de exprimare, poziţie pe care se pare că o împărtăşeşte şi preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat de un reporter Antena 3 despre acţiunea ANAF în cazul postului, Iohannis a replicat: "Eu cred că aţi ajuns într-o situaţie neplăcută şi inutilă. În primul rând, cred că libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. În al doilea rând, această abordare heirupistă a ANAF mi se pare cel puţin nepotrivită, dacă nu discutabilă".

"În fine, am constatat din discuţiile pe care le-am avut că există deschidere la factorii de decizie şi, cu siguranţă, prin discuţii aşezate şi calme, până la urmă se găsesc soluţii convenabile", a adăugat Iohannis, citat de Agerpres.

Cu câteva ore înaintea acestei declaraţii, şi Dacian Cioloş îşi prezenta, în faţa Senatului, poziţia pe acest subiect. Premierul sublinia că nu se poate pune problema unui aşa-zis atentat la adresa libertăţii de exprimare, ci este pur şi simplu vorba despre aplicarea unei hotărâri judecătoreşti dată încă din 2014.

"O instituţie a statului aflată în subordinea Guvernului a decis să aplice o hotărâre judecătorească rămasă definitivă. Nu este vorba de un atac la dreptul de liberă exprimare sau la libertatea presei, pe care Guvernul pot să vă asigur că le respectă pe deplin. Vreau să spun că decizia ANAF nu vizează activitatea jurnaliştilor. Posturile de televiziune nu îşi pierd licenţele.

Încetarea emisiei este întotdeauna apanajul CNA şi nu s-a pus problema în acest sens, ba, mai mult, în ciuda afirmaţiilor din aceste zile, televiziunile vor emite inclusiv luni [când expiră termenul de evacuare dat de ANAF - n.r.] din sediile în discuţie, pentru simplul motiv că suntem abia la începutul unui proces legal de intrare în posesie şi valorificare a unui bun al statului care va putea să mai dureze încă luni bune", a declarat, în faţa Senatului, premierul Dacian Cioloş.

Pe de altă parte, premierul s-a declarat şi el nemulţumit de modul în care a acţionat ANAF în contextul în care reprezentanţii Antenelor au acuzat că acţiunea de luni a celor de la Fisc a fost abuzivă prin comportamentul agenţilor prezenţi la sediu.

"Vreau să separ modul în care a acţionat ANAF, pe care l-am condamnat şi i-am atras atenţia şefului interimar al ANAF că aceste reflexe trebuie să dispară din toate instituţiile care acţionează cu cetăţenii. Nu voi accepta din partea niciunei instituţii astfel de comportamente. Dar un alt lucru este fondul pe care ANAF a acţionat", a punctat Cioloş.

Evacuarea Antenelor

ANAF a notificat luni posturile Antena 3 şi Antena 1 să evacueze sediul din şoseaua Bucureşti - Ploieşti, în termen de cinci zile lucrătoare, în baza unei sentinţe definitive din august 2014 în dosarul ICA - dosar în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani. Încă de atunci s-a decis ca Sediul Antenei 3, clădirea-turn din Băneasa şi mai multe terenuri să fie confiscate.

În tot acest timp, cei de la ANAF nu au fost în stare să recupereze decât 1 la sută din prejudiciul de 60 de milioane de euro provocat de mogulul Antenelor. Voiculescu şi televiziunile sale nu au stat degeaba - au deschis o sumedenie de procese în instanţele civile prin care au încercat să blocheze procesul de recuperare.

Şi acestea nu au fost singurele impedimente. Se pare că au existat şi probleme cu iz penal. Acum puţin timp, procurorii DNA s-au autosesizat în legătură cu neexecutarea sentinţei de recuperare a uriaşului prejudiciu din dosarul ICA.

Decizia ANAF de a da un ultimatum de 5 zile celor de la Antene vine la scurt timp după ce şeful ANAF Gelu Diaconu a fost demis, ca urmare a scandalului de corupţie în care este implicat.

Acţiunea celor de la ANAF a fost prezentată publicului de Antene ca un atentat la adresa libertăţii de exprimare, idee preluată cu repeziciune de politicieni precum Liviu Dragnea sau Călin Popescu Tăriceanu.

Practic nimeni nu poate să îi dea afară pe cei de la Antene din sediu în 5 zile, pentru executarea silită fiind necesară o hotărâre judecătorească, iar acest demers ia timp, lucru punctat astăzi şi de premierul Dacian Cioloş.

"Trustul Intact are 2 sau 3 studiouri la Romexpo, de unde nu îi evacuează nimeni, are închiriat Teatrul Excelsior, de unde nu îi evacuează nimeni, cu toate echipamentele pentru transmisiuni în direct pe care nu le ia nimeni, deci cred că suntem într-o farsă care pune sub semnul întrebării obligativitatea punerii în aplicare a unei hotărâri definitive a Justiţiei", declara, cu o zi în urmă, fostul preşedinte Traian Băsescu, a cărui relaţie cu Antenele lui Voiculescu este de notorietate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne