Iohannis, despre unirea cu R.Moldova: ”Acum mi se pare un demers puţin serios” (video)

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri că o posibilă unire a României cu Republica Moldova poate fi discutată doar în momentul în care lucrurile sunt stabile şi merg bine în cele două ţări. În opinia sa, ridicarea problemei unirii în prezent este un demers neserios.
Klaus Iohannis (Euge Horoiu/Epoch Times)
Matei Dobrovie
18.02.2016
Se încarcă player-ul...

"Drumul spre Europa trebuie consolidat, situaţia din Moldova trebuie să se stabilizeze, economia moldoveană trebuie să repornească. Următorul pas, după părerea mea, este integrarea europeană a Moldovei, iar cealaltă parte - unirea - poate fi discutată atunci când şi într-o parte şi în alta a Prutului lucrurile sunt foarte stabile şi merg bine. Să pui acum întrebarea unirii Moldovei cu România mi se pare un demers puţin serios. Dacă ne uităm în jur, problema Transnistriei, este chestiunea stabilităţii economice, combaterii corupţiei, care indiferent cum o vedem se află într-o parte şi în alta a Prutului la niveluri foarte diferite şi atunci. După ce rezolvăm aceste probleme pentru care cunoaştem soluţiile, putem să abordăm şi problemele mai complicate şi să începem să discutăm", a declarat Iohannis în cadrul dezbaterii publice ''Dialog pentru România. Primăvara politică a societăţii civile'', organizate ieri de Iniţiativa România.

Preşedintele a mai spus că o astfel de chestiune trebuie abordată cu răbdare. "În politică se fac de foarte multe ori greşeli fiindcă lumea nu are răbdare şi în loc să abordezi o chestiune bună în esenţă, cu calm şi să o rezolvi, se abordează prea repede şi se strică definitiv. Eu nu cred că cineva doreşte să strice această problemă", a explicat Iohannis.

"Ideea pe care am enunţat-o în campania electorală mi se pare corectă şi acum, după mai bine de un an de zile, însă trebuie să vedem lucrurile într-o succesiune rezonabilă. Sunt două chestiuni vitale pentru Republica Moldova, din acest motiv, importante pentru noi - consolidarea drumului proeuropean şi chestiunea unirii, care este clamată de unele formaţiuni, unele cu voce mai tare, unele cu voce mai puţin uşor de auzit", a adăugat şeful statului.

În opinia lui Iohannis, România trebuie să sprijine Republica Moldova pe drumul integrării europene. "Trebuie să-i ajutăm să implementeze Acordul de asociere cu UE, să-i ajutăm să depăşească criza politică în care se află, pentru că ei se află în continuare în criză. Dacă cineva crede că acolo s-a terminat criza şi totul este foarte frumos se înşeală. Situaţia trebuie să se stabilizeze”, a concluzionat şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor