Efectul Isărescu: Dobânzile la creditele în lei au scăzut

Pe fondul unei reduceri din partea BNR a dobânzii-cheie, dobânzile la creditele în lei au scăzut iar tendinţa de ajustare pare să continue, ceea ce va determina o reducere a ratelor bancare ale românilor care s-au împrumutat în lei, notează Ziarul Financiar.
P. P.
09.01.2015

alte articole

Mugur Isărescu (Epoch Times România)
P. P.
09.01.2015

Pe fondul unei reduceri din partea BNR a dobânzii-cheie, dobânzile la creditele în lei au scăzut iar tendinţa de ajustare pare să continue, ceea ce va determina o reducere a ratelor bancare ale românilor care s-au împrumutat în lei, notează Ziarul Financiar.

De asemenea, reducerea dobânzii cheie a determinat băncile comerciale din ţară să reducă dobânzile la creditele în lei, ceea ce a provocat o creştere rapidă a creditării în lei.

Pe măsură de banca centra­lă a redus dobânda-cheie, băncile comerciale au redus, cu o oarecare întârziere, povara românilor care s-au împrumutat în lei, ceea ce a indus o dinamică rapidă a creditelor în moneda naţională.

Joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că băncile comerciale vor continua reducerile dobânzilor şi după ce banca naţională va opri ciclul de reducere a dobânzii cheie.

„Dobânzile la creditele în lei au coborât substanţial şi sunt competitive cu cele la creditele în euro. Asta şi explică dinamica mult mai rapidă a creditării în lei faţă de creditarea în valută. A existat o anumită întârziere între mişcările noastre şi mişcările băncilor comerciale, ceea ce era de aşteptat. Tot timpul va fi o oarecare întârziere. Cu o anumită întârziere va exista şi în continuare o reducere a dobânzilor. Chiar şi când noi vom opri ciclul de relaxare, atunci când îl vom opri băncile comerciale probabil vor continua reducerile“, a declarat ieri Mugur Isă­rescu.

De asemenea, pe fondul unor dificultăţi precum cifra negativă a dinamicii anuale reale a împrumuturilor din sectorul privat şi a procesului de eliminare a creditelor neperformante din bilanţurile instituţiilor, guvernatorul BNR şi-a mai exprimat în mod repetat speranţa că bilanţul creditări totodată va intra într-un teritoriu pozitiv asigurând totodată că banca va contracara eventualele şocuri care pot să apară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor