Ediţia 2012 a Festivalului de Film de la Berlin pariază pe regizori mai puţin cunoscuţi, dar promiţători

Directorul Festivalului de Film de la Berlin, Dieter Kosslick. (BARBARA SAX / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.02.2012

Festivalul de Film de la Berlin, care anul trecut a lansat drama iraniană 'A Separation' pe drumul spre faima mondială, are în 2012 o selecţie mai inovatoare decât în mod normal, cu mai mulţi regizori promiţători în competiţia oficială, relatează Reuters.

Riscul de a expune în acest an talente neconfirmate ar merita dacă ar ajuta Berlinul să scape de reputaţia de a fi mai conservator în selecţie decât festivalurile de film rivale, spun criticii.

Evenimentul cinematografic anual, în timpul căruia sute de lungmetraje, scurtmetraje şi documentare sunt proiectate în cinematografele din întreg Berlinul, s-a deschis joi cu premiera mondială a filmului 'Farewell My Queen', cu Diana Kruger interpretând-o pe Marie Antoinette.

"Este interesant că par a fi mai mulţi regizori tineri care îşi prezintă abia a doua operă", a afirmat criticul de film al revistei Variety, Jay Weissberg, un veteran al Berlinalei. "Ar putea însemna că Berlinul ar încerca să fie mai inovator", a adăugat el.

Weissberg descrie alegerea filmelor din competiţie şi a altor diverse evenimente marginale mai mici ca fiind în general 'dezamăgitoare', deşi filmele s-ar putea dovedi a fi mai bune decât par pe hârtie.

Organizatorii Berlinalei, conduşi de directorul festivalului Dieter Kosslick, ar fi fericiţi dacă evenimentul din acest an ar descoperi o altă piatră preţioasă 'ascunsă' a cinematografiei mondiale, după ce a recompensat 'A Separation' cu Ursul de Aur în 2011.

Atenţia media a lansat acest film, care vorbeşte despre viaţa modernă a Iranului actual, pe drumul spre recunoaşterea internaţională, pelicula fiind recompensată cu un Glob de Aur şi două nominalizări la Oscar, unde are şansa să obţină trofeul pentru cea mai bună producţie într-o limbă străină.

Subliniind accesibilitatea mondială a Berlinalei, Ursul de Aur a ajuns la filmul turc 'Honey' în 2010, la producţia peruană 'The Milk of Sorrow' în 2009, la pelicula braziliană 'The Elite Squad' în 2008, la filmul chinez 'Tuya's Marriage' în 2007 şi la lungmetrajul bosniac 'Grbavica' în 2006. Niciunul din acest filme nu a atras însă atenţia industriei în acelaşi fel ca 'A Separation'.

Printre relativ nou-veniţii care concurează pentru Ursul de Aur oferit celui mai bun film şi pentru alte premii la ceremonia de închiderea de la 18 februarie se numără şi regizorul indonezian Edwin, aflat la al doilea lungmetraj cu 'Postcards from the Zoo'.

Printre regizorii prezenţi în competiţie cu al doilea film de lungmetraj, conform site-ul IMDB, se mai numără francezul Frederic Videau, cu filmul 'Coming Home', grecul Spiros Stathoulopoulos, cu 'Meteora', şi regizoarea franco-elveţiană Ursula Meier, cu 'Sister'.

Miguel Gomes din Portugalia (cu 'Tabu') şi regizorul franco-senegalez Alain Gomis ('Today') se află la al treilea film.

Britanicii Declan Donnellan şi Nick Ormerod îşi vor prezenta filmul de debut, 'Bel Ami', în afară competiţiei, cu actorul Robert Pattinson, starul din 'Twilight', în rolul central.

Nici de la ediţia din acest an a Berlinalei nu vor lipsi staruri de la Hollywood.

Billy Bob Thornton va participa în competiţie cu filmul 'Jayne Mansfield's Car', iar Meryl Streep va păşi pe covorul roşu pentru a-şi ridica premiul pentru întreaga carieră şi pentru prezentarea celui mai recent film în care joacă, 'The Iron Lady'.

Actriţa în vârstă de 62 de ani este cotată cu cele mai mari şanse la Oscar pentru felul în care o portretizează pe Margaret Thatcher, fostul premier britanic.

Angelina Jolie îşi va prezenta drama de război bosniacă 'In the Land of Blood and Honey' , în timp ce proiectarea producţiei 'Extremely Loud and Incredibly Close', nominalizată la Oscar, şi a celui mai recent film al lui Steven Soderbergh, 'Haywire', vor îmbogăţi prezenţa starurilor hollywoodiene.

Starul de la Bollywood Shah Rukh Khan este de asemenea aşteptat la festival, în timp ce filmele asiatice 'The Flower of War' şi 'Flying Swords of Dragon Gate' vor putea fi vizionate în afară competiţiei.

Ca întotdeauna, la Berlin vor fi proiectate şi în acest an filme legate de război, politică şi dezastre nucleare, incluzând şi o secţiune dedicată cineaştilor care au surprins revoltele din timpul primăverii arabe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor