Ecuador: Rafael Correa ameninţă cu eliminarea ziarelor tipărite
alte articole
Jurnaliştii din Ecuador sunt loviţi de o nouă problemă: ideea preşedintelui Rafael Correa de a închide ziarele tipărite. Propunerea sa de a organiza un referendum pentru eliminarea ziarelor de hârtie şi promovarea ediţiilor on-line a creat cutremure în lumea presei din Ecuador şi a readus în centrul dezbaterii chestiunea controversată a libertăţii presei în ţara Andină.
Ideea a fost lansată pe Twitter personal de preşedinte: "Având în vedere că unele ziare - a scris pe contul său @ MashiRafael - par să fi devenit principalii apărători ai mediului, atunci, dacă se va face un referendum vom propune numai ziare on-line, astfel economisim hârtia şi în acest fel vom evita o tăiere fără discernământ a copacilor".
Propunerea referendumului "anti-hârtie tipărită" este răspunsul prezidenţial la durele proteste ale ziarelor, declanşate după decizia luată de Correa de a renunţa la protecţia Parcului Yasuni, declarat de UNESCO Rezervaţie Mondială de la Biosferă - care va fi acum deschis fără ezitare corporaţiilor multinaţionale. Parcul Yasuni este cea mai biodiversă zonă de pe Planetă, adăpostind o multitudine de specii de arbori şi flori, dar, din păcate, şi un câmp petrolier estimat la 20% din rezervele Ecuadorului.
Măsura a fost luată în ciuda angajamentului anterior luat de Correa de a nu exploata imensul rezervor de ţiţei prezent în Yasuni. Angajamentul se baza pe un plan sponsorizat de Naţiunile Unite, care se obliga să furnizeze ţării o compensare internaţională de 3,6 miliarde de euro în 12 ani. Schimbarea bruscă a cursului macazului prezidenţial privind Parcul Yasuni a apărut după ce planul de donaţii pentru sprijinirea parcului Yasuni a eşuat, având încasări mult mai mici decât cele preconizate.
Directorul editorilor ecuadorieni, Diego Cornejo, a declarat că această propunere este o ameninţare şi că vor spune „nu referendumului, dacă aceasta înseamnă reducerea la tăcere a presei". Deja în ultimele luni, o reformă controversată impusă de guvern a fost printre cele mai discutate. Reforma propune crearea unui comitet de control pentru a reglementa tot conţinutul de pe TV, radio şi ziare şi atribuirea de 67% a frecvenţelor radio şi de televiziune a guvernului şi ai media comunităţii, ceea ce limitează sectorul privat doar la un 33%.