Concursul dintre o bunică şi preşedintele Ecuadorului: cine are mai mulţi adepţi pe Twitter?

Preşedintele Ecuadorului Rafael Correa. (RODRIGO BUENDIA / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
13.06.2013

În Ecuador, contul Twitter al unei anonime bunicuţe care trăieşte în munţi, în Cuenca, are mai mulţi adepţi decât popularul preşedinte Rafael Correa.

Într-un interviu acordat la BBC, în care a solicitat anonimatul, "Abuela" (bunica ) povesteşte cum totul a început în 2010. "Am devenit imediat conştientă că Twitter este un instrument spectaculos şi că toată lumea iubeşte propoziţiile simple, dar incisive". De aici până la a-şi face o reţea, pasul a fost uşor şi rapid dar surprinzător chiar şi pentru preşedintele Ecuadorului care este un fan al twitter-ului (urmărit zilnic de 1.050.000 de persoane) şi care a intrat în competiţie cu puterea anonimatului.

Sigur, te face să zâmbeşti faptul că totul a pornit de la acelaşi oraş, Cuenca, care a devenit faimos deoarece aici în ultimii 5 ani s-au retras în ultimii 5 ani aproximativ 6000 de pensionari (cea mai mare parte din SUA şi Canada), pentru costul scăzut de trai.

Este o luptă cu „lovituri” pe Twitter, iar cei implicaţi sunt pe de o parte, preşedintele Ecuadorului Rafael Correa, iar pe de altă parte o anonimă doamnă în vârstă.

De fapt, contul său nu bate numai Twitter-ul prezidenţial, dar a confirmat că este unul dintre cele mai agresive din toată America Latină. Cu peste 1.780.000 de aderenţi, bătrânica din Cuenca îi bate pe toţi, datorită pe de o parte evidentei înţelepciuni populare foarte apreciate şi pe de altă parte, expunerii unor citate din operele unor mari scriitori, cum ar fi Jorge Luis Borges. Şi astfel ecuadorienii, şi nu numai ei, pot citi în fiecare zi maxime, cum ar fi "dacă urăşti pe cineva înseamnă că-i dai importanţă" sau "uitarea este singura răzbunare şi unica iertare".

Experţii în reţele de socializare încearcă să dea o explicaţie pentru boom-ul contului bunicii. Joha Heredia, şeful uneia dintre cele mai importante agenţii de relaţii publice digitale din Ecuador, afirmă: "Acest cont Twitter în primul rând a umplut un gol. Şi dacă este adevărat că pe Twitter puteţi găsi tot ceea ce vreţi, atunci lipsea vechea aromă a înţelepciunii şi sfaturile bunicilor noastre".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor