În prima sa vizită în Moldova, Mihai Tudose aplaudă iniţiativele Guvernului Filip

Premierul României, Mihai Tudose, venit pentru prima dată la Chişinău a reiterat susţinerea României pentru Republica Moldova. În contextul schimbărilor politice semnificative de la Chişinău şi criticilor din partea UE, Mihai Tudose dă vina pe „neprietenii” guvernului moldovean.
Premierul român, Mihai Tudose împreună cu Pavel Filip (gov.md)
Ştefan Sârbu
22.07.2017

Vizita oficială a premierului român la Chişinău s-a desfăşurat pe fondul protestelor împotriva noului sistem electoral votat joi la Chişinău. Fiind un subiect greu de evitat, despre noul sistem electoral mixt, Tudose a menţionat că schimbarea este „un drept al Parlamentului”.

Mai mult decât atât, în mesajele sale de susţinere a Guvernului Filip, premierul român a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că „şi România a trecut prin aşa ceva, este distorsionarea realităţii de acei neprieteni care au ajuns cu mesajul la Bruxelles întors complet. Guvernul de la Chişinău, de acum încolo, va trebui să fie mai atent, să explice Uniunii Europene cum şi de ce se întâmplă aceste lucruri”, este de părere premierul român.

Aceste declaraţii au avut loc în contextul comentariilor oficialilor de la Bruxelles care sunt de o altă natură. Şefa politicii externe a UE, Federica Mogherini şi Comisarul european pentru politica vecinătăţii, Johannes Hahn au notat într-o declaraţie comună că „votul de joi din Parlamentul Republicii Moldova pentru a implementa modificări ale sistemului electoral al ţării vine în directă contradicţie cu recomandările recente ale Comisiei de la Veneţia şi ale Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului”.

Mai mult decât atât, cei doi au atenţionat autorităţile Republicii Moldova că Uniunea Europeană va continua să urmărească îndeaproape evoluţia lucrurilor în legătură cu reforma electorală şi implementarea acesteia. „UE a subliniat în repetate rânduri - cel mai recent pe parcursul procedurii de asistenţă macro-financiară planificate - că este nevoie să se respecte mecanismele democratice efective, inclusiv un sistem parlamentar multipartit şi supremaţia legii”, se regăseşte în declaraţia lui Johannes Hahn şi Federica Mogherini.

Şi deputatul european, Siegfried Mureşan a criticat schimbarea sistemului electoral. Potrivit acestuia, noile prevederi duc ţara „zece ani în urmă”. În ce priveşte discursul premierului român, Mureşan susţine că Mihai Tudose ar fi uimit partenerii europeni şi internaţionali aplaudând o astfel de iniţiativă, notează Europa Liberă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor