“Casa Eliad”, restaurantă cu o investiţie de 3 milioane de euro

Monumentul naţional "Casa Eliad" a fost redeschis după un an şi jumătate de renovări. Restaurarea casei a costat 3 milioane de euro şi s-a făcut atât la interior, cât şi la exterior, iar clădirea redevine astfel Casa de Cultură a bucureştenilor din sectorul 3.
. (Photos.com)
Bogdan Costea
18.08.2012

Monumentul naţional "Casa Eliad" a fost redeschis după un an şi jumătate de renovări. Restaurarea casei a costat 3 milioane de euro şi s-a făcut atât la interior, cât şi la exterior, iar clădirea redevine astfel Casa de Cultură a bucureştenilor din sectorul 3. Pe lângă această sumă, primăria va mai investi încă aproximativ 300.000 de euro în clădire, după cum a declarat primarul Robert Negoiţă pentru “B365.ro”."În această clădire vom găzdui cultura de fiecare dată, vor fi organizate expoziţii, concerte şi lansări de carte. Momentan nu sunt stabilite evenimente, încă lucrăm la program. Şi mai dorim să înfiinţăm şi o Casă a Artelor",a completat primarul. Timp de 3 ani, sectorul 3 a fost singurul din Bucureşti care nu avea o casă de cultură.

Redeschiderea a avut loc la circa 150 de ani de când boierul Athanasie Eliad a reconstruit această clădire în forma actuală, după marele incendiu din 1847. Construită în anul 1789, Casa Eliad a găzduit de-a lungul timpului Facultatea de Medicină a Comunităţii Evreieşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Casa Raională de Cultură şi, din 1975, a devenit Casa de Cultură a Sectorului 3. Clădirea, aşa cum se prezintă astăzi, a fost realizată în etape, începând din secolul XVIII. Incendiul produs în 1847 a distrus imobilul, lăsând în picioare doar pivniţele. Construcţia supraterană actuală a fost realizată în 1851. Ulterior, a fost modificată, ultima transformare structurală fiind realizată în perioada 1911-1935.

La intrarea în casa Eliad pe stânga şi pe dreapta se găsesc două oglinzi uriaşe vechi de mai bine de 150 de ani. Timp de câteva luni la ele s-a lucrat cu grijă pentru a arăta exact ca în trecut. O altă parte plină de istorie a casei este beciul. „Crama boierului Eliad, care era furnizorul de vinuri pentru Casa Regală din acea perioadă, a fost restaurată sută la sută după modelul original. Este făcută din cărămidă specifică vremii”, a spus Cosmin Barbu, directorul casei Eliad.

Potrivit lui Marius Gălbenuşă, care a condus echipa de constructori, restaurarea clădirii, care are o suprafaţă de 1.100 metri pătraţi, s-a făcut foarte repede, în mai puţin de 12 luni. Înainte de reabilitare, Casa Eliad se afla într-un stadiu avansat de degradare, fiind în pericol de colaps pe una din zone. "Ne-am ocupat de consolidarea clădirii, de punerea ei în valoare, de restaurarea componentelor artistice originale, sobe, oglinzi", a spus Marius Gălbenuşă, precizând că pentru prima dată au fost scoase la lumină bolţi de cărămidă de la 1789, de când clădirea a fost construită. Aceste ziduri erau îngropate în pământ şi au fost scoase la lumină odată cu consolidarea, putând fi admirate în prezent în subsolul clădirii.

Clădirea Eliad e una dintre puţinele case boiereşti de mijloc de secol XIX care s-a păstrat în Bucureşti, fiind un monument istoric de categoria A - monument cu valoare naţională.

Finalizarea lucrărilor de consolidare şi reabilitare a clădirii-monument istoric a fost sărbătorită de circa 200 de personalităţi, printre care actorii Mircea Ivaşcu şi Mircea Albulescu, academicianul Răzvan Theodorescu, regizoarea Alice Barb, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, ambasadorul Israelului în România, Dan Ben-Eliezer, dar şi reprezentanţi ai Ambasadei Chinei la Bucureşti.

Invitaţii speciali ai evenimentului au fost actorul Radu Beligan şi grupul vocal Acapella, cei care de altfel au susţinut şi momentele artistice care au marcat redeschiderea Casei.

*

Pentru prima dată au fost scoase la lumină bolţi de cărămidă de la 1789, de când clădirea a fost construită. Aceste ziduri erau îngropate în pământ şi au fost scoase la lumină odată cu consolidarea, putând fi admirate în prezent în subsolul clădirii.

Radu Beligan şi-a început "Confesiunile" făcând trimitere la o replică a lui Ion Luca Caragiale şi spunând: "Sunt vechi şi eu" în această lume, şi la 93 de ani "mă pregătesc să învăţ un rol nou". "Am ajuns la vârsta în care fiecare zi este un cadou ceresc", a mai spus Beligan, mărturisind, totodată, că are datoria să împărtăşească publicului său, în special celor tineri, câte ceva din istoria teatrului. Mărturisirile lui Radu Beligan au fost însoţite de fotografii din viaţa şi cariera actorului, proiectate pe un ecran montat în spatele acestuia pe tot parcursul reprezentaţiei.

În final, un pasaj din Confesiunile marelui actor Radu Beligan:

"Foarte multă lume îmi pune această întrebare stereotipă: Care este secretul longevităţii dvs.? Cât mai am răbdarea să le răspund, le spun că, după mine, secretul biblic al longevităţii e iubirea. Cred că suntem pe pământ pentru acest lucru unic: să iubim. Repet adesea celor care vor să mă asculte: Iubiţi ce vreţi, dar iubiţi. Nimic nu este mai dezastruos decât infirmitatea inimii.

Şi, fiindcă am acest prilej, daţi-mi voie să vă declar ceea ce n-am putut să fac până acum: să vă declar că vă iubesc, da, vă iubesc şi pe dumneavoastră, spectatorii mei credincioşi. Sunteţi cei care mă fac să trăiesc, cei care m-aţi făcut ceea ce sunt astăzi.

Am călătorit frumos împreună. Şi, cum spunea minunatul meu prieten, Philippe Noiret: Dacă viaţa e o călătorie scurtă, trebuie să încercăm s-o facem la clasa I."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor