Durata arestului la domiciliu, limitată în Senat
alte articole
Senatorii au votat, marţi, o modificare a Codului de Procedură Penală, care prevede ca măsura arestului la domiciliu să poată fi luată, în cursul urmăririi penale, pe o durată de cel mult 30 de zile, relatează Hotnews.
Conform proiectului iniţiat de Guvern, arestul la domiciliu poate fi prelungit în cursul urmăririi penale numai în caz de necesitate, dacă se menţin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi, fiecare prelungire neputând să depăşească 30 de zile.
Însumate, perioadele de prelungire a arestului la domiciliu în cursul urmăririi penale nu pot depăşi 180 de zile. Durata privării de libertate dispusă prin măsura arestului la domiciliu nu se ia în considerare pentru calculul duratei maxime a măsurii arestării preventive a inculpatului în cursul urmăririi penale, se mai arată în proiectul de act normativ.
Prelungirea arestului la domiciliu poate fi dispusă de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află locul unde s-a constatat săvârşirea infracţiunii ori sediul parchetului din care face parte procurorul care efectuează sau supraveghează urmărirea penală.
For decizional pentru acest proiect privind aprobarea OUG nr. 24/2015 pentru modificarea Legii nr. 135/2010 - Codul de procedură penală este Camera Deputaţilor.
Menţionăm că proiectul vizând arestul la domiciliu a fost votat cu 86 de voturi pentru, 24 împotrivă şi două abţineri. Tot astăzi, în Senat, proiectul privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate a fost respins, întrunind doar 66 de voturi pentru, faţă de 84 câte erau necesare.