După tragica moarte a băieţilor din tomberon, cenzura chineză revine

Regimul chinez a început un controlul acerb săptămâna trecută, încercând să înăbuşe ştiri despre cinci băieţi fugari care au murit într-un tomberon în sud-vestul Chinei,
Wen Jun
26.11.2012

Regimul chinez a început un controlul acerb săptămâna trecută, încercând să înăbuşe ştirile despre cinci băieţi fugari care au murit într-un tomberon în sud-vestul Chinei, în perioada desfăşurării lucrărilor celui de-al optsprezecelea Congres al Partidului de la Beijing.

Băieţii - veri şi fraţi cu vârste cuprinse între 9 şi 13 ani - numiţi Tao, au încercat să-şi găsească adăpost din cauza frigului şi au aprins un foc în interiorul unui tomberon mare de gunoi, pentru a se încălzi. Trupurile lor au fost găsite vinerea trecută de către un colector de gunoi în oraşul Bijie, provincia Guizhou, una dintre cele mai sărace zone ale Chinei. Se crede că cei mici au murit din cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon.

Li Yuanlong, jurnalistul care a raportat primul povestea, a fost "luat la o plimbare" de către poliţie pe 21 noiembrie, acest lucru făcând parte din încercarea autorităţilor de a-l intimida şi de a opri ştirea.

Departamentul Central de Propagandă a considerat povestea atât de sensibilă, încât a emis o directivă pentru mass-media pe 20 noiembrie prin care se cerea ca povestea să fie ştearsă. Un internaut a raportat o securitate mai mare şi prezenţa poliţiei în oraşul Bijei, menite a bloca anchetele legate de decese.

Mesajul postat pe internet de jurnalistul şi disidentul Li a suscitat atenţia, trezind sentimente de durere la nivel naţional. Internauţii s-au revoltat la aflarea mizeriei în care au trăit copiii şi la manipularea oficială a problemei.

Organizaţia de drepturile omului "Observatorul Drepturilor din China", a fost în măsură să-l contacteze pe Li, care le-a spus de la celularul său că se află în maşina poliţiei şi a fost "eliberat din funcţie", a raportat Radio Free Asia, după o alertă emisă de un internaut datorită absenţei lui Li.

Făcând eforturi de a limita publicitatea în continuare, autorităţile de propagandă au emis o directivă mass-media pe 20 noiembrie, în care se ordona o raportare moderată despre acest subiect. "Nu se pune această ştire pe prima pagină, nu se atrag cititorii să citească ştirea, nu se leagă ştirea de alte articole, nu se comentează în legătură cu ea şi nu se trimit jurnaliştii la faţa locului", potrivit China Digital Times, un site web care ţine un catalog de astfel de anunţuri.

Un internaut care s-a deplasat la Bijie pentru a efectua cercetări, a raportat pe site-ul Weibo faptul că securitatea a fost intensificată.

"Există uniforme de poliţie şi poliţie secretă peste tot în jurul locului deceselor, a satului şi casei de înmormântare. Am fost interogat de poliţie în casa de înmormântare şi un poliţist încearcă să mă ducă la secţia de poliţie."

Mânia internauţilor reflectă punctele sensibile ale cetăţenilor chinezi la probleme mari, care promit să rămână nerezolvate de noul regim: o lipsă de servicii sociale pentru familiile lucrătorilor migranţi, cenzura omniprezentă, o structură politică şi economică părtinitoare pentru oficiali - dar nu pentru cetăţeni - şi pentru birocraţii care nu sunt traşi la răspundere pentru ineficacitatea lor, cum ar fi poliţia care a neglijat să caute fugarii.

După ce a fost publicată ştirea, mai mulţi funcţionari au demisionat sau au fost concediaţi. Cu toate acestea, un comentariu pe internet dezvăluie profunzimea furiei persistente la adresa regimului, ale cărui politici sociale sunt blamate ca urmare a acestei tragedii şi a altora similare. "Partidul Comunist Chinez planifică un alt asasinat!", a declarat un utilizator. "Vom muri cu toţii de o moarte violentă, dacă nu ne revoltăm!", a strigat un altul. Un altul scria: "Oamenii de rând fierb din cauza resentimentelor. Oficiali chinezi comunişti, pregătiţi-vă sicriele! "


Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonează-te la newsletter-ul nostru

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor