Li Chenpen la Universitatea Peking: China a devenit un adevărat ”regat al minciunii”
alte articole
Un tânăr reprezentant al intelectualităţii chineze şi cunoscut publicist, Li Chenpen a vorbit în mod deschis despre importanţa libertăţii de exprimare şi modul în care, autorităţile comuniste au transformat China într-un adevărat ”regat al minciunii", în cadrul unei prelegeri la Universitatea Beida din Beijing.
În prezent, chinezii conştientizează tot mai mult, cât este de dăunător pentru dezvoltarea societăţii lor regimul totalitar, care nu poate exista fără o cenzură strictă şi un blocaj de informaţii.
Câteva zile în urmă, Li Chenpen, în vârstă de 44 de ani, a fost invitat să ţină o prelegere la una dintre cele mai prestigioase universităţi din China - Universitatea Peking, cu sediul la Beijing. Li Chenpen şi-a numit lecţia "Conversaţie" şi a dedicat-o în totalitate importanţei libertăţii de exprimare în societate, care, în opinia sa, a fost practic le-a fost furată cetăţenilor chinezi.
Ulterior, textul prelegerii, s-a răspândit pe larg în blogurile chineze. Deşi în conţinut nu găsim ceva principial nou, totuşi, aceasta devine interesantă, având în vedere ţara şi locul unde a fost predată.
Acum 50 de ani, Mao Zedong a lansat o campanie politică numită "Marele salt înainte", după care întreaga ţară, timp de trei ani a fost cuprinsă de foametea ce a curmat viaţa a peste 40 de milioane de oameni. În acea perioadă, autorităţile locale vehiculau pe larg în rapoarte, tot felul de minciuni despre recoltele record înregistrate în agricultură. Pentru aceste ”merite”, mulţi dintre ei chiar au fost promovaţi pe scară ierarhică.
Peng Dehuai, ministrul Apărării al Republicii Populare Chineze din acele timpuri, a îndrăznit să-şi exprime neîncrederea privitor la informaţiile difuzate şi chiar a dezvăluit o parte a adevărului. Ca replică, Mao a lansat o întreagă campanie de "luptă împotriva mareşalului Peng Dehuai", care a murit în urma numeroaselor torturi şi abuzuri la care a fost supus.
La acelaşi subiect, Li Chenpen a declarat audienţei sale: "Când preţul adevărului a devenit însăşi viaţa, nimeni altcineva nu a mai îndrăznit să-l spună. Şi când minciunile au început să fie răsplătite cu carieră şi bogăţie, ţara noastră s-a transformat într-un regat al minciunilor”.
Regimul Partidului Comunist din China a fabricat în mod constant minciuni, îndoctrinând puternic întreaga naţiune chineză. Una dintre cel mai populare lozinci folosite de regimul totalitar este: "Partidul - mamă". "Când retorica a ajuns în punctul în care grija propriilor părinţi nu poate fi mai profundă decât cea a partidului, s-a pierdut deja chiar şi bunul simţ", consideră Li.
Lectorul a mai remarcat că libertatea de exprimare este un drept fundamental al omului: "În opinia mea, faptul că cetăţenii pot vorbi liber, este un indicator important al faptului că ţara se transformă într-o societate civilizată. Un stat dispune de forţa vitală doar atunci când oamenii au voie să vorbească".
Conţinutul prelegerii a obţinut un sprijin de proporţii din partea utilizatorilor Internet-ului chinez. Mulţi i-au dat aprecieri înalte, scriind că au fost şocaţi de modul în care autorul, într-o formă atât de simplă şi corectă, a spus lucrurilor pe nume.
"De această dată, afirmaţiile lui Li Chenpen la Universitatea din Beijing, referitoare la problema libertăţii de exprimare, au răsunat ca o lovitură de tun. Ar fi interesant de ştiut ce simte şeful Departamentului de Propagandă, după discursul îndrăzneţ al lui Li", scria un blogger chinez.
Libertatea de exprimare este un drept fundamental şi cel mai natural al fiecărei fiinţe umane. Totuşi, în China, peste o mie de ziare, posturi de radio şi televiziune sunt folosite în calitate de portavoce a regimului totalitar. În popor, aceste mass-media au fost numite "câinii Partidul Comunist". Există chiar şi o descriere satirică a mijloacelor de informare în masă, controlate de stat:"Sunt un câine al partidului şi păzesc uşa partidului. Pe cine îmi ordonă să muşc, pe acela îl muşc, de câte ori îmi spune să muşc, de atâtea ori o fac".
Totuşi, odată cu apariţia internetului în China, situaţia a început să se schimbe dramatic, deşi guvernul depune eforturi enorme pentru a-l ţine sub control.
Spre exemplu, înainte şi pe perioada desfăşurării celui de-al XVIII-lea Congres al Partidului Comunist, cenzorii partidului au eliminat multe bloguri cu critică la adresa guvernului şi, în special, la adresa lucrărilor Congresului. În lista lungă de "termeni sensibili", căutarea cărora este blocată în China, au fost incluse cuvintele ”cel de-al XVIII-lea Congres”, ”Tiananmen”, ”Zhongnanhai”, etc.
În renumita carte "Nouă Comentarii despre Partidul Comunist", se menţionează că fabricarea minciunilor constituie una dintre faţetele violenţei, cu ajutorul căreia regimul comunist îşi păstrează puterea în stat.
Un blogger chinez a scris în legătură cu acest fapt: "De ce Partidului Comunist îi este frică să spună adevărul? Pentru că însăşi baza acestuia a fost construită pe minciuni. Acest regim sprijină cu ardoare "adevărul" minciunilor sale, doar pentru a-şi demonstra legitimitatea guvernării".