Mai multe auto-incendieri ale tibetanilor au fost puse pe seama represiunii chineze

Tibetani în exil aprind lumânări la un priveghi de comemorare a victimelor regimului chinez, templul Tsuglakhang în Dharamshala, India, 8 noiembrie 2012 (STRDEL / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
26.11.2012

Trei tibetani şi-au dat foc recent în provinciile Qinghai şi Gansu, aceasta fiind o formă de protest împotriva regimului Partidului Comunist Chinez, numărul de astfel de incidente ajungând la 81. Un grup pentru drepturile omului a spus că represiunea Chinei din regiune exacerbează situaţia şi conduce la mai multe auto-incendieri.

Tamding Dorjee, un tânăr în vârstă de 29 de ani din Qinghai, a fost ultima persoană care şi-a dat foc, făcând asta în faţa unei clădiri guvernamentale din zona Rebkong şi având mâinile ridicate în semn de rugăciune, potrivit grupului de drepturi Campania Internaţională pentru Tibet, cunoscută şi sub numele de Salvaţi Tibet.

Tot în Rebkong, Lubhum Gyal în vârstă de 18 ani şi-a dat foc şi a murit joi. Vineri, fostul călugăr budist tibetan Tamdrin Kyab, în vârstă de 23 de ani, a ars în localitatea Luchu din provincia Gansu, potrivit grupului de drepturi.

"Tibetanii care şi-au dat foc - acum într-o succesiune mai rapidă - nu au fost descurajaţi în mod clar de sporirea securităţii sau de alte mijloace oficiale de intimidare", a spus preşedintele Salvaţi Tibetul, Mary Beth Markey, într-o declaraţie de sâmbătă.

"Cu toate acestea, autorităţile par să vrea să pună pariu că opresiunea continuă va micşora sau epuiza voinţa pentru auto-incendieri viitoare."

Markey crede că incendierile vor persista decă nu va fi întreprinsă o acţiune de corecţie pentru a pune capăt represiunii chineze.

"Cred că suntem cu toţii de acord că mai mulţi tibetani se vor pregăti să recurgă la măsurile agonizante ale auto-incendierii. Şi asta este ceva teribil şi inacceptabil", a susţinut ea.

Vineri, autorităţile chineze au spus tibetanilor din Rebkong să nu meargă la casele celor care şi-au dat foc, potrivit Salvaţi Tibet.

"De asemenea, ei au spus că dacă călugării merg să se roage pentru cei care şi-au dat foc, mănăstirile vor fi închise şi familiile victimelor vor fi pedepsite", a relatat Salvaţi Tibet.

Dar în ciuda avertismentelor oficialilor locali, peste 1.000 de persoane s-au adunat în locul în care Tamding Dorjee şi-a dat foc, pentru a incinera corpul său.

Exilaţii tibetani au făcut apel la persoanele care trăiesc în interiorul Chinei să pună capăt auto-incendierilor, pentru ca ei sunt împotriva acestei practici nonviolente a mişcării. Cu toate acestea, ei au dat vina pe regimul chinez pentru punerea în aplicare a unor politici care abuzează de drepturile tibetanilor care trăiesc în interiorul ţării, spunând că astfel de politici reprezintă o ameninţare existenţială la adresa culturii, religiei şi limbii tibetane.

Vineri, mii de persoane s-au adunat în oraşul tibetan exilat Dharamshala, în India, pentru a-şi exprima condoleanţele în legătură cu valul recent de sacrificări, potrivit ziarului pro-Tibet Phayul. Acesta a spus că în şapte zile au existat şapte auto-incendieri în China.

Lobsang Sangay, un lider din Dharamshala, a declarat că ceremonia este necesară pentru a-şi exprima solidaritatea cu tibetanii din China.

"Noi ţinem serviciile de rugăciune în onoarea familiilor celor care şi-au dat foc, tibetanilor aflaţi în închisoare şi tibetanilor care şi-au pierdut viaţa pentru Tibet", a declarat el pentru Phayul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor