După dezvăluirile lui Snowden, Rusia se întoarce la maşina de scris

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) interzice calculatoarele! Nu în toată Rusia, ci în cadrul departamentelor de stat ce prelucrează documente strict secrete. Moscova nu crede în lacrimi, însă crede în spioni!
Masina de scris. (INDRANIL MUKHERJEE / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
11.07.2013

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) interzice calculatoarele! Nu în toată Rusia, ci în cadrul departamentelor de stat ce prelucrează documente strict secrete. Moscova nu crede în lacrimi, însă crede în spioni!

Are motive. Snowden a întors pe dos lumea cu dezvaluirile sale despre programele secrete ale americanilor de monitorizare a internetului şi a convorbirilor telefonice, Wikileaks publică cu dezinvoltură documente top secrete iar convorbirile premierului rus, Dmitri Medveev au fost interceptate la summit-ul G20 de la Londra.

Acţiunile lui Snowden sunt o sabie cu două tăişuri. Ele au distrus nu doar mitul intimităţii cetăţeanului, care a aflat oficial că guvernele pot spiona orice ci, în oglindă, şi guvernele se tem, căci spionii pot dezvălui presei orice.

Aşadar, Moscova a decis să se protejeze. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei interzice calculatoarele. Documentele sale confidenţiale vor fi scrise pe hârtie. Prin urmare, FSB a comandat 20 de maşini de scris pentru suma totală de 486.500 de ruble (11.500 de euro), publică astăzi ziarul Izvestia.

Surse din cadrul FSB au explicat că, în unele cazuri, "a scrie sau a imprima fişiere către şi de la dispozitivele electronice nu este considerat sigur". "După scandalul WikiLeaks, revelaţiile lui Snowden şi ştirile cu privire la interceptarea apelurilor telefonice ale lui Medvedev, s-a decis să se consolideze practica de a redacta documente pe suport de hârtie", relevă sursa citată anterior.

FSB a refuzat comenteze ştirea. Potrivit unor experţi în domeniul securităţii, maşinile de scris sunt încă folosite în multe departamente speciale ale Ministerului Apărării, unde sunt preferate documentele "pe suport fizic", de hârtie, în locul celor în format electronic, stocate în calculator. Potrivit Izvestia, Ministerul Apărării foloseşte hârtia, iar informaţiile confidenţiale îi parvin ministrului şi şefului de Stat Major tipărite pe hartiei, nu electronic, pe email.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor