Autorul scurgerii celebrelor 'Pentagon Papers' îl îndeamnă pe Snowden să nu se predea autorităţilor SUA

Cunoscutul demascator al guvernului american Daniel Ellsberg, care în 1971 a transmis presei documente secrete referitoare la războiul din Vietnam, a făcut apel la fostul asistent tehnic al CIA, Edward Snowden, care se ascunde în prezent pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, să nu se predea autorităţilor americane, care, în opinia sa, sunt mult mai rele decât pe vremea preşedinţiei lui Richard Nixon, îndemnându-şi în acelaşi timp conaţionalii să continue lupta pentru libertatea de exprimare
Edward Snowden, fost angajat al CIA. (The Guardian via Getty Images)
Epoch Times România
10.07.2013

Cunoscutul demascator al guvernului american Daniel Ellsberg, care în 1971 a transmis presei documente secrete referitoare la războiul din Vietnam, a făcut apel la fostul asistent tehnic al CIA, Edward Snowden, care se ascunde în prezent pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, să nu se predea autorităţilor americane, care, în opinia sa, sunt mult mai rele decât pe vremea preşedinţiei lui Richard Nixon, îndemnându-şi în acelaşi timp conaţionalii să continue lupta pentru libertatea de exprimare.

'Mulţi mă dau drept exemplu pentru că nu am părăsit ţara' ( după scurgerile de informaţii clasificate), dar eu nu sunt de acord. Ţara în care am decis atunci să rămân este complet diferită de America zilelor noastre', scrie Daniel Ellsberg, în paginile ziarului The Sudney Morning Herald, citat miercuri de platforma electronică Newsru.

Analistul militar îl îndeamnă pe ex-colaboratorul serviciilor secrete americane, care a demascat recent un program secret guvernamental de supraveghere electronică să nu se predea sub nicio formă autorităţilor americane pentru că se îndoieşte că va avea parte de un proces echitabil.

În context, Ellsberg aminteşte că, în 1971, în plin război în Vietnam, el ca analist militar şi angajat al Centrului de cercetare strategică RAND a transmis presei o culegere de documente confidenţiale 'United States-Vietnam Relations, 1945-1967: A Study', cunoscute mai mult ca 'Pentagon Papers' ('Documentele Pentagonului').

Datele obţinute de Ellsberg şi care vorbeau despre cauzele şi particularităţile războiului din Vietnam erau strict de uz intern în cadrul Ministerului american al Apărării. Când au fost parţial publicate în The New York Times şi Washington Post, cele două publicaţii au fost chemate în justiţie, iar autorul a trebuit să se ascundă. Ce-i drept pentru două săptămâni, pentru a reuşi să transmită o nouă porţie de informaţii clasificate către mass-media. După aceea, Ellsberg s-a predat de bunăvoie autorităţilor.

'Dar am fost imediat eliberat pe cauţiune, iar, când numărul capetelor de acuzare împotriva mea a ajuns la 12 şi la orizont mă ameninţa o sentinţă de 115 ani de închisoare, a crescut doar valoarea cauţiunii', scrie în articolul său Daniel Ellsberg, evocând că în cei doi ani, cât a durat ancheta, el a fost liber să comunice cu presa, să ţină conferinţe publice.

În fine, el spune că a putut să rămână un militant activ împotriva războiului din Vietnam. N-ar fi avut o asemenea şansă dacă ar fi părăsit atunci SUA şi de aceea a rămas acasă, mai explică el.

Pe Snowden însă îl sfătuieşte ca în niciun caz să nu se întoarcă în SUA, pentru că nu are nicio şansă 'să repete experienţa sa'.

Nixon, după cum se ştie, a fost nevoit să demisioneze în urma scandalului Watergate, când oficiali ai Casei Albe au fost prinşi că interceptau convorbiri telefonice şi efectuau filaje. Ellsberg a fost achitat de instanţă de judecată doar pentru că dovezile împotriva sa fuseseră colectate prin încălcarea legii - interceptări de convorbiri telefonice şi percheziţii ilegale.

'Sper foarte mult ca dezvăluirile lui Snowden să renască lupta pentru democraţie în SUA, chiar dacă el nu va putea participa la aceasta. Şanse ca el să fie eliberat pe cauţiune după arestare sunt zero', consideră analistul militar, indicând că prin scurgerile sale de informaţii Snowden a arătat că serviciile secrete americane sunt dispuse să facă orice pentru supravegherea fiecărui om în parte.

Fostul demascator al războiului din Vietnam a comparat Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA), al cărei colaborator a fost Snowden, cu poliţia secretă din RDG, Stasi, dar la scară globală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor