Mii de americani au ieşit în stradă împotriva "spionajului"

Mii de americani au ieşit în stradă sau au manifestat pe internet joi, de Ziua Naţională a Independenţei, împotriva programului de "spionaj neconstituţional", realizat de agenţia de informaţii NSA, relatează agenţia TMNews.
USA: Pe reţea circulă o petiţie "Stop Watching Us", semnată de peste o jumătate de milion de oameni, prin care se cere Congresului să "dezvăluie amploarea reală şi totală a programului de spionaj NSA". (THOMAS COEX / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
04.07.2013

Mii de americani au ieşit în stradă sau au manifestat pe internet joi, de Ziua Naţională a Independenţei, împotriva programului de "spionaj neconstituţional", realizat de agenţia de informaţii NSA, relatează agenţia TMNews.

În Washington, aproximativ 300 de persoane s-au adunat la câteva sute de metri de Casa Albă, purtând pancarte pe care scria "Nu fura viaţa mea privată" şi scandând sloganuri în apărarea "celui de-al patrulea Amendament". Lansată de mişcarea "
Restore the Fourth" mobilizarea are ca scop sensibilizarea opiniei publice şi propunerea unei acţiuni politice împotriva "spionajului neconstituţional al guvernului american" pentru a "proteja cetăţenii împotriva investigaţiilor sau arestărilor arbitrare".

Alte evenimente similare au avut loc pe străzile din mai multe oraşe din SUA, cum ar fi Philadelphia, Boston, New York, Chicago şi San Francisco. Între timp, pe reţelele sociale circulă o petiţie "
Stop Watching Us", semnată de peste o jumătate de milion de oameni, prin care se cere Congresului "dezvăluie amploarea reală şi totală a programului de spionaj NSA".

În scandalul interceptărilor masive ale National Security Agency (NSA), dezvăluit de un fost angajat al CIA, Edward Snowden, situaţia a căpătat o dimensiune nouă şi îngrijorătoare: spionarea a avut loc asupra tuturor cetăţenilor americani pentru că tehnologia permite acest lucru. Dar în Statele Unite nu sunt monitorizate numai e-mailurile şi apelurile telefonice, ci şi traficul poştal. La cererea poliţiei, lucrătorii poştali colectează imaginile coletelor trimise prin postă şi primite de către anumite persoane pe o durată de 30 de zile, care poate fi prelungită până la un maxim de 120 de zile. Acest program există de o sută de ani, în timp ce fotografierea poştei a pornit automat după povestea scrisorilor cu antrax din 2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor