Cazul Snowden: Important este că enervează SUA, comentează bloggeri şi politicieni ruşi
Interesul ruşilor faţă de Edward Snowden, care a dezvăluit anvergura acţiunilor de spionaj ale serviciilor secrete americane, a crescut doar atunci când fostul agent al CIA a sosit la Moscova şi a solicitat azil politic. Până atunci, nimeni practic nu se interesa de Snowden: ştirea nu viza Rusia şi, în plus, ruşii 's-au obişnuit încă din perioada sovietică cu ingerinţele în viaţa lor privată, cu interceptarea de scrisori şi ascultatul telefoanelor', notează cotidianului german Die Zeit, preluat de Inopressa.ru.
Doar câteva zile de şedere a lui Edward Snowden în zona de tranzit a aeroportului moscovit Şeremetievo au dat naştere celor mai variate zvonuri şi teorii, mergând până la acelea care afirmau că Edward Snowden a fost arestat sau chiar ucis. Jurnalişti şi bloggeri ruşi nu conteneau să se întrebe în ce măsură Snowden le este util serviciilor secrete ruseşti.
După cum constată Die Zeit, antiamericanismul este caracteristic pentru toate aceste comentarii. Faptul că Edward Snowden se află în Rusia enervează SUA şi de aceea, în opinia ruşilor, acesta este un lucru bun. În Rusia, situaţia cu fostul agent american este considerată o răzbunare la adresa SUA pentru permanentele critici legate de încălcările drepturilor omului, pentru adoptarea aşa-numitei 'liste Magnitski', pentru îngheţarea conturilor bancare din străinătate ale oficialilor ruşi corupţi.
Mulţi politicieni ruşi văd în Edward Snowden un erou şi un luptător pentru drepturile omului. Astfel, Aleksei Sidiakin, membru al partidului puterii 'Rusia Unită', a propus chiar înaintarea acestui 'mare pacifist' la Premiul Nobel.
Este adevărat că mass-media ruse nu iau în serios asemenea declaraţii, pentru că, în opinia lor, toate acestea se fac doar pentru a irita America. Potrivit părerii unanime a presei ruse, cazul Snowden atestă cât de ostilă este atitudinea faţă de SUA în Rusia şi în întreaga lume.
Cu toate acestea, Moscova nu doreşte deteriorarea şi mai mult a relaţiilor cu SUA, lucru demonstrat de declaraţia lui Putin, care i-a permis lui Edward Snowden să rămână în Rusia doar în cazul încetării activităţii sale antiamericane, aminteşte Die Zeit.