Dumitru Alaiba: Limitarea accesului la Registrul de stat al persoanelor juridice din R. Moldova, simplu sabotaj

Calificând situaţia actuală drept o tentativă de a distruge o reformă punctuală cu potenţial de a preveni corupţia, Alaiba a punctat că informaţia privind denumirea unei firme înregistrate, administratorii, fondatorii etc. nu sunt şi nu pot fi date cu caracter personal.
Dumitru Alaiba, deputat în Parlamentul R. Moldova din partea blocului ACUM
Dumitru Alaiba, deputat în Parlamentul R. Moldova din partea blocului ACUM (facebook.com/Dumitru Alaiba)

Aflând despre o următoare tentativă a Agenţiei Servicii Publice de a bloca accesul la informaţia cu privire la fondatori, deputatul Blocului ACUM, Dumitru Alaiba, a menţionat că nu credea că va fi nevoie să se revină la această reformă, devenită realitate încă în 2015, „dar... se pare că lumea luptă în continuare. Plahotniuc a fugit, dar sabotorii din sistem au rămas.”

În context, deputatul a specificat că astfel de tentative au mai fost, dar Centrul pentru Politici şi Reforme a reacţionat solicitând prim-ministrului de atunci, Pavel Filip, prin intermediul inei scrisori, „reluarea publicării regulate a setului de date din Registrul de stat al unităţilor de drept privind întreprinderile înregistrate în Republica Moldova conform aranjamentelor precedente”.

„Chiar dacă această reformă este realitate deja de patru ani, mai sunt oameni care luptă contra ei. Şi ei sunt în sistem. Şi primesc salariu din bani publici. Şi luptă contra interesului public. Zi de zi.

Sunt absolut convins că această decizie nu reflectă în nici un fel viziunile actualului guvern şi poate fi calificată, deci, ca simplu sabotaj. Sunt sigur că au justificări tehnice, juridice, astronomice poate. Ele nu trebuie acceptate şi nici ascultate”, a scris Alaiba pe blogul personal.

Totodată, deputatul Blocului ACUM a făcut o solicitare urgentă către Agenţia Servicii Publice:

„În conformitate cu art. 20 şi 22 din Legea Nr. 39 din 07.04.1994 despre statutul deputatului în Parlament, solicit informaţie privind motivele blocării accesului la informaţie din Registrul de stat al persoanelor juridice, situaţie apărută recent în mass-media.

Sunt absolut convins că această practică nu reflectă în nici un fel viziunile actualului Guvern şi fac apel la Domnia voastră să corectaţi situaţia. Calific situaţia actuală drept o următoare tentativă de a distruge o reformă punctuală cu potenţial de a preveni corupţia. Nici o „problemă tehnică” nu poate servi drept scuză sau justificare.

Ţin să accentuez faptul că informaţia privind denumirea unei firme înregistrate în Republica Moldova, administratorii acesteia, fondatorii şi cotele acestora, indiferent de cetăţenia lor, codul fiscal, adresa juridică, nu sunt şi nu pot fi date cu caracter personal.

Acest lucru este o normalitate în toate ţările dezvoltate şi a fost obţinut ceva timp şi pentru Republica Moldova, efort la care mi-am adus modesta contribuţie în anii 2015-2016.

Beneficiile acestei reforme sunt multiple şi ţin în primul rând de transparenţă şi de prevenirea corupţiei. Presa de investigaţie, dar şi mediul de afaceri, au văzut beneficiile transparenţei în acest domeniu.

Mai mult, această conversaţie a avut loc în spaţiul public câţiva ani în urmă şi decizia a fost luată. De atunci, au fost observate mai multe tentative de a sabota această reformă, cea mai recentă fiind observată în anul 2017. Am observat prea multe „probleme tehnice” care au venit să curme transparenţa şi nici una să o avanseze.

Solicit prezentarea informaţiei privind acţiunile întreprinse cât mai curând, dar nu mai târziu de termenii prevăzuţi în legislaţie.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe