Dumitru Alaiba: Majorând acum tarifele la energia electrică, ANRE şi-a bătut ultimul cui în propriul sicriu

Majorarea de către ANRE a preţului la energia electrică, nu are la bază calcule justificate, decizia fiind o încercare de a destabiliza situaţia în R. Moldova la comanda fostei guvernări democrate, susţine Igor Dodon.

Octavian Calmâc, Ştefan Creangă, Veaceslav Untilă şi Eugen Carpov – noii directori ai ANRE numiţi de către Parlamentul R.Moldova
Octavian Calmâc, Ştefan Creangă, Veaceslav Untilă şi Eugen Carpov – noii directori ai ANRE numiţi de către Parlamentul R.Moldova (anre.md)

În contextul scumpirii în Republica Moldova a energiei electrice, deputatul blocului ACUM, Dumitru Alaiba aminteşte că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu a revizuit tariful în 2018, când s-a majorat preţul la achiziţie, încălcându-şi propriile regulamente. Mai mult, pe 15 martie 2019, când PD controla ţara, aceştia spuneau că "nu sunt motive" pentru creşterea tarifelor.

„Când audiam ANRE-ul în comisie prin iulie, i-am întrebat de ce. Nu am primit un răspuns adecvat. Le-am amintit cine sunt, cum au ajuns acolo şi i-am chemat să-şi dea demisia. Au urmat bâlbâieli. Dacă vor fi proteste împotriva creşterii tarifelor, mă vor vedea şi pe mine printre protestatari. Deputăţia e deputăţie, dar aici ei lovesc inclusiv în bugetul familiei mele şi l fiecăruia din noi”, scrie parlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Deputatul PAS menţionează că în 2018 preţul de import al gazelor s-a majorat cu 17% faţă de preţul inclus în tarif, iar metodologia tarifară prevede că preţul trebuie ajustat dacă există o diferenţă de 5% între costurile reale şi cele din tarif. Acest lucru însă nu s-a întâmplat deoarece veneau alegeri şi PD trebuia protejat.

„Crescând acum tarifele şi acoperindu-se cu regulamente, conducerea ANRE şi-a bătut, probabil, ultimul cui în propriul sicriu. Conducerea instituţiei trebuie demisă. Cine crede că vom aştepta cuminţi să le expire termenul, greşeşte”, a conchis Dumitru Alaiba.

În context şi preşedintele Igor Dodon, a afirmat că majorarea tarifului la energia electrică, operată de ANRE, nu ar avea la bază calcule temeinice şi justificate, iar decizia de majorare este „o încercare de a destabiliza situaţia în ţară la comanda politică a fostei guvernări”.

Fostul director ANRE, Victor Parlicov, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că în R. Moldova „politicienii se ocupă de tarife”, iar „ANRE-ul se ocupă de politică”, din cauza asta lucrurile merg atât de prost.

„Atunci când politicienii au să se ocupe de politică, iar ANRE-ul de tarife şi nu invers, are să fie oleacă mai multă logică şi mai multă ordine în ţara asta", a adăugat Parlicov atenţionând că decizia este extrem de întârziată. La fel va fi cu decizia cu privire la gazele naturale: „Acolo în general încă de anul trecut trebuiau ajustate tarifele şi eu nu am văzut, deocamdată, ANRE măcar să publice proiectul de decizie cu privire la tarife.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe