Dumitru Alaiba, despre o nouă schemă pusă la cale de oamenii lui Dodon

În timp ce unii antreprenori au dat faliment în perioada răspândirii virusului Wuhan în Republica Moldova, cei conectaţi cu guvernarea ajung să facă milioane din contracte lucrative cu statul, a punctat Alaiba.
Igor Dodon
Igor Dodon (alaiba.md)

Statul cheltuie mulţi bani şi creează multe oportunităţi de afaceri pentru antreprenori, scrie deputatul PAS pe blogul personal, menţionând că scopul corupţilor ajunşi la guvernare este să canalizeze aceste resurse şi oportunităţi spre antreprenori de-ai lor. Astfel, unii antreprenori conectaţi cu guvernarea ajung să facă milioane din contracte lucrative cu statul, iar alţii – să falimenteze, poporul numind această practică „treuca guvernării”, a adăugat Alaiba.

În context, deputatul PAS a ţinut să descrie o nouă schemă pusă la cale de oamenii lui Dodon. „Schema este pusă pe roate, gata să fie lansată. Probabil, aşteaptă să treacă alegerile”.

„Agenţia Servicii Publice prestează mai multe servicii pentru cetăţeni şi antreprenori. Spre exemplu – înmatricularea automobilelor. Pentru a înmatricula o maşină, ai nevoie de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto RCA. Acest serviciu generează afaceri de aproximativ 1 milion de lei pe lună pentru asiguratori, iar această oportunitate ar trebui să fie accesibilă tuturor. Dar nu e chiar aşa. Agenţia Servicii Publice facilitează o singură companie de brokeraj, în detrimentul întregului sector. Aşa se edifică un monopol pe loc gol. Documental totul este gata, aşteaptă doar să fie pornită schema.

Protagonistul principal – ASPREM ELITE Broker. Pe data de 29 mai 2020 este înregistrat Brokerul de Asigurare şi Reasigurare Asprem Elite (IDNO: 1020600018277). Pe data de 21 iulie 2020 acesta deja primeşte certificatul de calificare de la CNPF. Timp record. Asta, chiar dacă altor brokeri care aveau nevoie de recalificare li s-a spus că nu este posibil din cauza pandemiei. Iar la doar 10 zile, pe data de 31 iulie 2020 brokerul semnează cu Agenţia Servicii Publice (ASP) un contract de cooperare. Conform contractului, ASP vinde RCA direct cetăţenilor, pentru ASPREM ELITE. Nu a avut loc nici un concurs. Astfel fluxurile financiare se vor canalizate într-un singur buzunar, cu eliminarea brutală a concurenţilor”, a explicat parlamentarul de la Chişinău.

Totodată, Alaiba a ţinut să specifice că ASPREM ELITE SRL este înregistrată în municipiul Chişinău, sec. Rîşcani, într-un spaţiu deţinut de Alexandru Vîlcu şi companii afiliate lui. La rândul său, Vîlcu este unul dintre cei mai apropiaţi oameni de afaceri ai lui Igor Dodon, fiul fostului şef al serviciului vamal în perioada guvernării comuniste.

Anul trecut, preşedintele Igor Dodon i-a conferit lui Vîlcu Ordinul „Gloria Muncii”, „pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în complexul agroindustrial”. După ce Plahotniuc şi Şor fug din ţară, Vîlcu acaparează afacerile afiliate lui Şor: în iunie 2019 – afacerile Duty Free, în august 2019 – Gările Auto, a precizat Dumitru Alaiba. „Deci, ASPREM ELITE este înregistrată la adresa care aparţine companiei SRL 'Tehnovin' deţinută de Vîlcu”.

Pentru a primi autorizarea, un broker trebuie să facă aport la capitalul social în valoare de 400 mii lei, lucru pe care ASPREM ELITE l-a făcut cu uşurinţă chiar şi în condiţii de pandemie şi incertitudine totală, când toţi strângeau cureaua, acesta a decis să lanseze o afacere nouă şi costisitoare pe o piaţă plină de concurenţi. Astfel, ASPREM a primit de la CNPF certificat de calificare în condiţii neclare, la nici două luni de la înregistrarea companiei, a subliniat Alaiba.

„Se ia de la toţi şi se dă unui singur antreprenor, clar de-al casei. Fără conexiuni directe cu politicienii aşa practică este imposibilă. Deja vu. Aşa funcţionează corupţia. Aşa funcţionează interesele oligarhice”, a concluzionat parlamentarul.