Dumitru Alaiba: În loc să gestioneze pandemia, autorităţile de la Chişinău mai deschid o poartă corupţiei din Rusia

Preşedintele Dodon îşi achită factura Moscovei pentru serviciile prestate, însă nu din banii lui, ci din bani pe care Moldova încă nu i-a muncit, a punctat Alaiba.
„Corupţia ucide”, foto simbol (facebook.com / Părinţi Solidari)
Maria Maevschi
22.04.2020

Se planifică un furt ziua în amiaza mare, în văzul tuturor, şi Dodon are de gând să îl ducă la bun sfârşit, consideră deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba, referindu-se la mult criticatul credit rusesc de 200 milioane euro, care, potrivit experţilor, va îndatora Republica Moldova în cel mai dramatic mod.

„Când furau miliardul, măcar au avut bunul simţ să se ascundă ca noi să aflăm după furt. De data asta noi ştim că ei fură înainte ca ei să fure. Dacă PD a sperat vreodată să-şi reabiliteze imaginea, aici au şansa. Parlamentul trebuie să respingă acest acord de împrumut şi PD poate oferi voturile necesare să se facă un bine ţării”, a scris Alaiba într-o analiză pe blogul personal.

Mai mult decât atât, deputatul PAS a ţinut să puncteze că prin semnarea acestui acord de creditare a R.Moldova, Igor Dodon achită factura Moscovei pentru serviciile prestate, doar că nu din propriile venituri, ci din bani pe care moldovenii încă nu i-au muncit.

„Cum am mai zis, Plahotniuc a furat un miliard, Dodon vrea să împrumute jumate de miliard ca să aibă ce fura. Opinia mea şi a noastră nu e motivată în geopolitică. Vorbim de două probleme: securitatea ţării şi fezabilitatea economică”, a adăugat parlamentarul basarabean.

Totodată, explică Alaiba, împrumutul ruşilor nu e avantajos, „ne costă 2%” în timp ce „de la FMI luăm, în esenţă, la 0%”. De la Uniunea Europeană Moldova poate accesa granturi – bani care nu trebuie returnaţi. „De ce ne împrumutăm de la ruşi dacă putem lua granturi de la americani şi europeni?”, s-a întrebat retoric deputatul PAS.

De asemenea, a subliniat parlamentarul de la Chişinău, împrumutul rusesc e legat de alte credite, întrucât permite unor companii moldoveneşti să se împrumute de la bănci ruseşti, iar datoriile vor cădea pe spatele statului RM.

„Schema posibilă: fratele lui Dodon obţine un credit de 200 milioane, nu-i întoarce, iar Moldova îşi dă ʻacordulʼ. Aceşti bani se adaugă la suma împrumutului. Deja datorăm 400 milioane. Sau Moldova-Gaz are nişte datorii. Statul îşi dă ʻacordulʼ. Devenim datori tot noi, cu tot cu procente. Şi până în toamnă ajungem la încă un miliard, sau mai mult. Ce anume poate fi considerat ʻacordʼ – nu e explicat”, a punctat Dumitru Alaiba.

Cât despre valuta de bază a împrumutului - euro - Alaiba a specificat că textul acordului oferă spaţiu de discreţie pentru ca documente din etapele ulterioare să treacă pe ruble, lucru care este extrem de neconvenabil pentru Republica Moldova, întrucât acele 2% se transformă în 7-8% anual. „Mai scump decât creditul pe care îl ia un om de rând de la bancă comercială”.

Ulterior, Ministerul Finanţelor are sarcina (nici măcar dreptul, ci sarcina) să desemneze o bancă spre care să vină banii, astfel că împrumutul nici măcar nu va trece prin conturile statului, aşa cum e de obicei. „Care bancă va fi oare? Poate aceeaşi bancă care a spălat 22 miliarde dolari din Rusia? Sau poate Dodon deja să dea direct contul său de card, ca să nu se mai chinuie? Iar noi să plătim?”, s-a întrebat din nou deputatul PAS.

„Acest împrumut este unul care va aduce daune economice pe termen lung. Dar astea sunt doar problemele ce ţin de aspectul economic. Şi mai periculoase sunt aspectele politice şi de securitate. Rusia nu este un partener de încredere. Să nu uităm că Rusia este un stat imprevizibil pentru Moldova. Nu putem avea încredere că o decizie de azi va rămâne valabilă peste doi ani”, a comentat Dumitru Alaiba.

Este monstruos că autorităţile de la Chişinău în loc să gestioneze pandemia mai deschid o poartă pentru corupţia din Rusia. În timp ce medicii luptă să salveze vieţi, ei se ocupă cu scheme, sunt nepăsători la sacrificiul medicilor, consideră parlamentarul, potrivit căruia Acordul de împrumut trebuie respins de Parlament şi acest lucru este posibil din punct de vedere matematic. „Dacă PD este, cu adevărat, un partid pro-european, atunci să respingă acest împrumut”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor