Duel ruso-american la ONU privind anchetarea utilizării armelor chimice în Siria

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley. (Getty Images)

SUA şi Rusia au avut o dispută luni în Consiliul de Securitate al NATO ca urmare a acuzaţiilor că guvernul sirian al lui Bashar al-Assad ar fi folosit la un moment dat arme chimice în atacuri asupra enclavelor rebele.

Radi Saad, membru al grupului sirian de apărare civilă Căştile Albe care operează în anumite zone ale Siriei controlate de rebeli, a declarat pentru Reuters că mai multe persoane au suferit de leziuni ale căilor rspiratorii după ce două butoaie care conţineau gaze chimice au fost aruncate din elicoptere duminică noaptea.

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a afirmat că Rusia blochează o anchetă asupra utilizării de arme chimice şi că îl protejează pe Assad opunându-se unei declaraţii a Consiliului de Securitate privind condamnarea folosirii clorului asupra populaţiei civilile.

“Rusia a amânat adoptarea acestei declaraţii - o simplă condamnare a copiilor sirieni sufocaţi cu clor gazos. Acest Consiliu a fost explicit în privinţa încetării utilizării de către Siria a armelor chimice şi, totuşi, ei continuă să o facă”, a afirmat Haley.

Ambasadorul rus Vasili Nebenzia a respins acuzaţiile lui Haley ca fiind “calomnie împotriva Rusiei” şi a afirmat că propunerea prezentată luna trecută de ţara sa – privind crearea unui nou mecanism de investigare a viitoarelor atacuri chimice – este în continuare o opţiune.

“Cerem investigarea tuturor atacurilor. Ne îndreptăm într-o direcţie. Unde vom ajunge la final, încă nu ştim”, a declarat Nebenzia reporterilor după întâlnire.

Anterior, Haley a declarat că propunerea Rusiei, care a fost prezentată după ce Moscova s-a opus menţinerii intacte a unei echipe ONU de investigare a folosirii armelor chimice, urmăreşte să "distragă atenţia", iar luni a menţionat că Rusia trimite Consiliul de Securitate “înapoi la linia de start” în ceea ce priveşte eforturile sale de a opri utilizarea armelor chimice.

Rusia şi-a folosit dreptul de veto în Consiliul de Securitate de 11 ori pentru a-l proteja pe Assad, de la izbucnirea războiului civil sirian în 2011. Propunerea ruşilor de a crea o nouă echipă de investigaţii a obţinut doar 4 voturi anul trecut, departe de cele 9 voturi necesare adoptării măsurii.

Oficiali americani de rang înalt au afirmat săptămâna trecută că regimul lui Assad şi-a ascuns programul de arme chimice, dar continuă să îl utilizeze, în ciuda unui acord semnat în 2013 între SUA şi Rusia pentru eliminarea stocurilor de arme chimice siriene. Preşedintele american Donald Trump a lansat anul trecut un atac aerian asupra unei baze siriene suspectate că a fost folosită de regimul lui Assad pentru lansarea unor atacuri cu arme chimice.

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a afirmat săptămâna trecută că SUA urmăreşte să confirme acuzaţiile făcute de rebeli sirieni că forţele lui Assad au folosit din nou arme chimice, ceea ce ar însemna o încălcare a tratatelor internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe