Duel între SUA şi Iran la întâlnirea AIEA din Viena
alte articole
Iranul şi Statele Unite s-au acuzat reciproc în cadrul reuniunii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), ce a avut loc miercuri în Viena. La întâlnirea Consiliului guvernatorilor din cele 35 de naţiuni, Washingtonul a cerut celorlalte puteri mondiale să nu cedeze “şantajului nuclear” al Teheranului.
SUA a convocat întâlnirea după ce Iranul a anunţat săptămâna trecută că a depăşit cantitatea de uraniu slab îmbogăţit pe care o poate stoca în baza acordului nuclear JCPOA semnat în 2015, din care SUA s-a retras anul trecut. Ulterior, preşedintele american Donald Trump a reimpus sancţiuni economice dure împotriva regimului iranian, sperând ca după presiunile aplicate, Teheranul va accepta un acord nuclear mai strict, potrivit Deutsche Welle.
“Singura cale de a relaxa sancţiunile este prin negocieri, şi nu prin şantaj nuclear”, a menţionat delegatul SUA la AIEA, Jackie Wolcott.
“Nu acceptăm ca Iranul să obţină beneficiile pe care le urmăreşte de pe urma celor mai recente provocări”, a afirmat ea. “Este imperativ ca acest comportament să nu fie răsplătit deoarece, dacă se întâmplă acest lucru, cererile şi provocările Iranului doar se vor amplifica”.
Parcă pentru a accentua mesajul lui Wolcott, CNN a relatat miercuri seara, citând doi oficiali americani, că cinci ambarcaţiuni înarmate ale Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului (IRGC) au încercat, fără succes, să captureze un petrolier britanic în Golf, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge. Petrolierul era însoţit de un avion american şi de fregata HMS Montrose a Marinei Regale britanice şi, în timpul confruntării, nava şi-a îndreptat tunurile către trupele IRGC şi le-a avertizat verbal să se retragă, lucru pe care acestea l-au şi făcut. Fregata HMS Montrose este echipată, pe punte, cu tunuri de 30 mm, concepute special pentru a îndepărta ambarcaţiunile mici.
Incidentul a avut loc la mai puţin de o săptămână după ce trupele marinei militare britanice din Gibraltar au confiscat o navă iraniană suspectată că ar transporta petrol către Siria, o încălcare a sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva Siriei. Preşedintele iranian Hassan Rohani avertizase anterior, în cursul zilei de miercuri, că Marea Britanie „va avea de suportat consecinţe” după acţiunea din Gibraltar.
Delegatul Iranului la întâlnirea AIEA, Kazem Gharib Abadi, a etichetat sancţiunile impuse de SUA drept “arme de război”, insistând că măsurile luate de Washington “nu sunt nici legitime şi nici legale”.
Abadi a susţinut că Iranul va reveni la “implementarea totală” a acordului din 2015 numai dacă toţi participanţii ajung la o înţelegere.
Delegatul iranian a mai afirmat că programul de îmbogăţire a uraniului are scopuri paşnice, medicale şi urmăreşte producerea de energie.
Rusia a susţinut Iranul, iar delegatul Mihail Ulianov a precizat că Washingtonul nu poate să respingă acordul şi, în acelaşi timp, să ceară Teheranului să respecte în totalitate prevederile acestuia.
“Deşi din anumite motive ei se referă doar la Teheran, de fapt Statele Unite, care refuză să îşi îndeplinească propriile obligaţii prevăzute de acordul nuclear, şi-au pierdut orice drept de a cere acest lucru altora”, a afirmat oficialul rus.
Întâlnirea din capitala austriacă a avut loc, de asemenea, la câteva zile după ce Iranul a anunţat că a depăşit limitele prevăzute de JCPOA în ceea ce priveşte gradul de puritate la care îşi poate îmbogăţi uraniul (3,67%), aparent ajungând la 4,5%. Mai mult, acum, Iranul ameninţă că îşi va îmbogăţi uraniul la un grad de puritate de 20%.
În plus, Trump a anunţat pe Twitter că sancţiunile împotriva Teheranului „vor fi în curând amplificate, substanţial!”, liderul de la Casa Albă lansând avertismentul ca răspuns la decizia iranienilor de a depăşi limitele impuse de acordul nuclear.