Iranul ameninţă că va ridica nivelul de îmbogăţire a uraniului la 20%
alte articole
După ce oficiali din Teheran au confirmat, luni, că limita impusă de acordul nuclear JCPOA cu privire la nivelul de îmbogăţire a uraniului s-a apropiat de 5%, acum aceştia ameninţă că încearcă să crească nivel la 20%, a notat Bloomberg, citând surse de stat. Deşi mai este cale lungă până la atingerea nivelului de îmbogăţire a uraniului la 90% – necesar pentru a produce arme nucleare – în ritmul acesta Iranul s-ar putea apropia rapid, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
“Astăzi, nivelul de îmbogăţire [a uraniului] a ajuns la 4,5%”, a confirmat luni purtătorul de cuvânt al Organizaţiei pentru Energie Atomică a Iranului, Behrouz Kamalvandi, într-un interviu cu agenţia de ştiri de stat ISNA. El a declarat separat că gradul de puritate de 20% “se află printre opţiunile luate în considerare”, lucru care ar necesita activarea unui număr suplimentar de centrifuge avansate.
Confirmând că anunţul de luni nu este o simplă ameninţare, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a verificat dacă Iranul a depăşit pragul de îmbogăţire a uraniului. Agenţia ONU de monitorizare nucleară, cu sediul în Viena, a declarat că “Iranul îmbogăţeşte uraniul la un nivel ce depăşeşte 3,67%”, fără a preciza cu cât de a depăşit acest nivel.
“Nu avem nicio speranţă sau încredere în cineva sau în altă ţară, însă calea diplomaţiei este deschisă”, a susţinut luni purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Mousavi. Remarcile au fost făcute după ce Teheranul a stabilit duminică un nou termen limită pentru ca Europa să salveze acordul nuclear din care SUA s-a retras în 2018, măsură urmată de reimpunerea unor sancţiuni economice dure împotriva Iranului.
Iranul avertizează că la expirarea noului termen limită, în septembrie, va face al treilea pas în direcţia reducerii obligaţiilor sale faţă de acordul JCPOA, fără a da detalii.
“Dacă ţările rămase în acord, în special europenii, nu îşi îndeplinesc angajamentele în mod serios şi nu fac altceva decât să discute, cel de-al treilea pas al Iranului va fi mai dur, mai rapid şi oarecum mai uimitor”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.
După ce, la începutul lunii, Iranul a anunţat că a stocat o cantitate de uraniu slab îmbogăţit ce depăşeşte nivelul permis în baza acordului JCPOA încheiat cu marile puterile în 2015, preşedintele american Donald Trump a avertizat căTeheranul “se joacă cu focul”, potrivit Reuters.
Întrebat dacă are un mesaj pentru Iran, Trump a declarat: “Niciun mesaj pentru Iran. Ei ştiu ce fac, ştiu cu ce se joacă şi cred că se joacă cu focul. Prin urmare, nu am niciun fel de mesaj pentru Iran”.
Iranul declara în luna mai că va accelera producţia de uraniu îmbogăţit ca urmare a amplificării sancţiunilor americane în luna respectivă. Pe de altă parte, Washingtonul a cerut tuturor ţărilor să suspende toate achiziţiile de petrol iranian sau vor fi penalizate, Teheranul susţinând că este vorba de un “război economic” proiectat să îi înfometeze populaţia.
În perioada care s-a scurs de la înăsprirea acţiunilor americane, confruntarea dintre cele două naţiuni a intrat într-o dimensiune militară: Washingtonul învinuieşte Teheranul pentru atacarea unor petroliere în zona Golfului şi Iranul a doborât o dronă americană, gest care aproape a dus la lansarea unor lovituri aeriene de către SUA.
O serie de analişti au precizat că Iranul pare acum să desfăşoare propria campanie de presiiuni asupra Casei Albe, în pofida faptului că economia sa continuă să fie sufocată de sancţiunile americane. Comparativ cu doar trei săptămâni în urmă, Teheranul pare acum să se instaleze în scaunul şoferului cu fiecare nouă măsură luată pentru a încălca prevederile acordului nuclear.