Tensiunile cu Iranul: SUA doreşte crearea unei coaliţii militare pentru protejarea liniilor maritime comerciale majore

Distrugătorul american cu rachete ghidate USS Preble (Wikimedia.org)
Andrei Popescu
10.07.2019

SUA avansează cu planurile de a forma o coaliţie militară cu scopul de a proteja liniile de transport maritim strategice din largul Iranului şi Yemenului, pe fondul amplificării tensiunilor cu liderii din Teheran, potrivit RFE/RL.

Preşedintele Statului Major al armatei americane, generalul Joseph Dunford, a declarat marţi reporterilor că Pentagonul va furniza active de comandă şi supraveghere pentru coaliţie.

Naţiunile aliate care se vor alătura coaliţiei vor patrula sub pavilioanele lor naţionale apele din apropierea navelor de comandă americane şi a navelor comerciale de escortă, fiind acoperită o zonă intens circulată cuprinsă între Peninsula Arabă şi Cornul Africii.

“Colaborăm acum cu o serie de ţări pentru a vedea dacă putem crea o coaliţie care să asigure libertatea de navigaţie în Strâmtorile Ormuz şi Bab el-Mandeb”, a declarat Dunford reporterilor după o întâlnire cu noul secretar interimar al Apărării Mark Esper şi cu secretarul de stat Mike Pompeo.

“Cred că în următoarele câteva săptămâni vom identifica naţiunile care au voinţă politică să susţină această iniţiativă şi apoi vom lucra direct cu forţele armate pentru a identifica care sunt capabilităţile specifice care vor susţine această iniţiativă”, a mai susţinut Dunford.

Totuşi, Dunford nu a discutat despre numărul partenerilor pe care se aşteaptă să îl atragă în coaliţie, precizând că acţiunile acesteia ar putea fi ajustate în funcţie de numărul participanţilor.

Oficiali americani au discutat public despre planuri pentru protejarea liniilor de transport maritim, însă remarcile lui Dunford că potenţiala coaliţie ar urmări de asemenea să consolideze securitatea în Strâmtoare Bab el-Mandeb, în largul Yemenului, pare să fie un element nou.

Strâmtoarea îngustă Bab el-Mandeb leagă Marea Roşie cu Golful Aden şi Marea Arabă.

Washingtonul învinuieşte Teheranul şi miliţiile aliate cu Iranul pentru recentele atacuri asupra unor petroliere din regiune. Iranul a negat implicarea în respectivele incidente, care au afectat transporturile maritime ale mai multor naţiuni.

Iranul a ameninţat de mult timp că va închide Strâmtoarea strategică Ormuz, prin care trece aproape o cincime din petrolul global, dacă nu va fi capabil să îşi exporte propriul petrol.

Preşedintele american Donald Trump a promis recent că va reduce exporturile petroliere iraniene la zero pentru a determina Teheranul să vină la masa tratativelor pentru programul său nuclear.

Anul trecut, Trump a scos SUA din acordul nuclear încheiat în 2015 între marile puteri şi Iran, acuzând că acordul este plin de breşe şi nu este suficient de strict pentru a împiedica Republica Islamică să dezvolte arme nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor