Duel diplomatic ruso-britanic declanşat de concertul rusesc din Palmyra

Un spectacol al unei orchestre ruseşti prezentat pe ruinele oraşului sirian Palmyra, ce a avut loc joia trecută, a rezultat într-un schimb de remarci tăioase între diplomaţii ruşi şi britanici.
Concert susţinut în oraşul antic sirian Palmyra de Orchestra rusă Mariinski, 5 mai 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.05.2016

În timp ce mass media occidentală a criticat concertul Orchestrei Teatrului Mariinskii din Rusia, susţinând că face parte din propaganda Kremlinului pentru a lăuda triumful militar rusesc în Siria, majoritatea politicienilor străini au rămas tăcuţi sau rezervaţi în comentariile lor.

Totuşi, secretarul britanic de Externe Philip Hammond a declarat că spectacolul a fost o “încercare de gust îndoielnic de a distrage atenţia de la suferinţa continuă a milioane de sirieni”, făcând referire la o lovitură aeriană recentă asupra unei tabere de refugiaţi în nordul Siriei, soldată cu cel puţin 28 de civili ucişi. Opoziţia siriană a învinuit forţele guvernamentale ale lui Assad, susţinute de Rusia, pentru atacul aerian respectiv.

“[Concertul] arată că regimul nu are nicio limită. Este timpul ca cei care au influenţă asupra preşedintelui sirian Bashar al-Assad să spună că este suficient”, a adăugat Hammond, conform AFP.

Ministerul rus de Externe a reacţionat cu sarcasm.

“Este foarte trist faptul că lui Hammond nu i-a plăcut concertul. Noi am depus toate eforturile pentru a ne asigura că îi va plăcea, totul a fost făcut pentru el”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zaharova, fiind citată de agenţia de ştiri RIA Novosti.

“Acum că ştim că el nu cunoaşte nimic despre muzică şi nimeni nu mai este interesat de comentariile sale”, a adăugat Zaharova.

Concertul a avut loc joi seara, 5 mai, în amfiteatrul roman din Palmyra pentru a celebra eliberarea oraşului de către armata siriană din mâinile grupului jihadist Statul Islamic.

Având titlul “Cu o rugăciune din Palmyra: Muzica renaşte zidurile antice”, concertul a fost dirijorat de Valeri Gherghiev şi l-a inclus, de asemenea, şi pe violoncelistul Serghei Roldughin, un prieten apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Delegaţia rusă i-a inclus pe ministrul Culturii Vladimir Medinski şi pe directorul muzeului Hermitage, Mihail Piotrovski.

Putin s-a adresat persoanelor prezente la concert printr-o transmisiune video din Soci şi a mulţumit muzicienilor, susţinând că el consideră evenimentul “ca un semn de gratitudine pentru toţi cei care luptă împotriva terorismului, periclitându-şi chiar vieţile”, a raportat agenţia de ştiri Interfax.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor