Acordul de încetare a focului extins şi asupra oraşului sirian Alep

Oficialii americani au anunţat extinderea armistiţiului asupra oraşului nordic sirian Alep. Oficialii ONU, între timp, au acuzat regimul Assad de crime de război.
Spitalul operat de MSF în oraşul Alep după ce a fost lovit de un atac aerian în noaptea de 27 spre 28 aprilie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.05.2016

Departamentul de Stat american a anunţat miercuri că a ajuns la o înţelegere cu Rusia pentru a extinde fragilul acord de încetare a focului din Siria şi asupra oraşului Alep.

Oficialii au declarat că a existat o “diminuare a violenţelor” în oraş după intrarea în vigoare a acordului de încetare a ostilităţilor la miezul nopţii de miercuri spre joi.

Într-o declaraţie de presă, secretarul de stat american John Kerry a cerut părţilor implicate în conflict să respecte acordul.

“Ne aşteptăm ca toate părţile implicate în încetarea ostilităţilor să respecte în totalitate noul acord de încetare a focului în Alep. Şi anume, regimul [preşedintelui sirian Bashar al-Assad] şi forţele opoziţiei”, a susţinut Kerry.

Potrivit unui comunicat al comandamentului forţelor armate siriene, publicat de agenţia oficială de presă SANA şi televiziunea de stat, şi citate de AFP, “un armistiţiu va fi pus în aplicare în oraşul Alep timp de 48 de ore, începând de joi la 1.00 ora locală (miercuri 22.00 GMT)”.

Şefa UE pentru politică externă Federica Mogherini, care s-a întâlnit miercuri cu Kerry în Washington, a declarat că acordul SUA-Rusia este vital pentru soluţionarea conflictului sirian, deşi nu a fost clar dacă sau pentru cât timp va fi menţinută încetarea focului.

Lupte sporadice au fost raportate miercuri, iar luptătorii kurzi au susţinut că un district kurd din Alep a fost atacat miercuri seară de forţele guvernamentale.

Crime de război

Tot miercuri, doi oficiali ONU de top s-au întâlnit cu membri ai Consiliului de Securitate al ONU pentru a cere judecarea guvernului sirian pentru crime de război.

Jeffrey Feltman, secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri politice, şi şeful ajutoarelor umanitare, Stephen O’Brien, au declarat consiliului format din 15 membri că forţele preşedintelui Assad sunt responsabile pentru atacuri asupra unor spitale şi pentru folosirea foametei ca armă, ambele fiind crime care încalcă regulile internaţionale de război.

“Cei responsabili pentru crime de război trebuie să fie traşi la răspundere”, a declarat Feltman, susţinând că oficialii guvernamentali sirieni ar trebui să fie judecaţi în Haga.

Cel puţin 253 de civili, dintre care aproximativ 50 de copii, au fost ucişi în Alep de la relansarea luptelor în 22 aprilie. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului l-a acuzat pe Assad de lansarea unor butoaie cu explozivi şi blocarea unei rute folosite de civili pentru a părăsi oraşul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor