Dublu miting în Piaţa Palatului Regal si Piaţa Victoriei: „Din 3 iulie suntem în plină lovitură de stat care continuă în fiecare zi”

„Democraţia este un mecanism care garantează că nu vom fi guvernaţi mai bine decât merităm,” citeam aseară dintr-un răvaş primit la meetingul în Piaţa Victoriei. G.B. Shaw, căci lui îi aparţine citatul, afirma de acum 140 de ani că avem democraţia pe care o merităm. Şi dacă, şi astăzi, „modelul” democraţiei noastre se încăpăţânează să rămână original, e pentru că nu am făcut mai nimic să împiedicăm acest lucru. I-am lăsat mereu pe alţii să ia decizii pentru noi, să gândească în locul nostru.
Miting de protest organizat în Piaţa Revoluţiei, de PDL (Epoch Times România)
L.M.
06.07.2012

Avem nevoie de o societate a valorilor

„Democraţia este un mecanism care garantează că nu vom fi guvernaţi mai bine decât merităm”, citeam aseară dintr-un răvaş primit la mitingul din Piaţa Victoriei. G.B. Shaw, căci lui îi aparţine citatul, afirma de acum 140 de ani că avem democraţia pe care o merităm. Şi dacă, şi astăzi, „modelul” democraţiei noastre se încăpăţânează să rămână original, e pentru că nu am făcut mai nimic să împiedicăm acest lucru. I-am lăsat mereu pe alţii să ia decizii pentru noi, să gândească în locul nostru.

Răvaşul l-am cules din Pomul cu răvaşe, un mic copac din lemn plin cu micuţe rulouri de hârtie umplute cu citate. Concepţia micii structuri din lemn aparţine arhitectului Radu Vişan, care, prezent şi el la mitingul din faţa guvernului explica cât de importantă este punerea în circulaţie a ideilor. Prin comunicare vom putea ajunge la construirea unei societăţi bazate pe valori.

„În momentul de faţă suntem interesaţi să fim corect reprezentaţi, să construim o societate care nu are ca unic reper valoric banul. Valorile morale sunt mult mai importante. Asta e cel mai grav lucru în care s-a structurat societatea - ne lipsesc valorile”, a mai spus Radu Vişan observând că societatea civilă care se adună acum atât de târziu ar trebui să-şi selecteze oamenii politici după valoarea lor democratică, valoarea lor profesională şi competenţele lor.

Frauda morală şi instituţională - probleme ale domnului Ponta. Influenţa stalinistă - problema noului guvern

În momentul de faţă, în ultimile două luni asistăm la anexarea, colonizarea chiar a instituţiilor statului de către legislativ sau executiv, iar întâlnirile civice ar putea împiedica desfiinţarea statului de drept, observa Mihail Neamţu, preşedintele partidului Noua Republică: „Demisia lui Ponta e doar un element din restaurarea pe care am dori-o la restaurarea statului de drept. Domnul Ponta are o problemă de fraudă morală, dar dincolo de frauda personală a d-lui Ponta e vorba de fraudă instituţională a USL-ului. Singura reacţie la această fraudă, la această deviaţie a USL-ului este ceea ce vedeţi acum, şi anume acţiunea cetăţenească. Cu cât vom avea mai multe întâlniri publice în timpul acestei veri, cu atât mai mult vom putea împiedica desfiinţarea statului de drept”.

Mitingul a sancţionat derapajele noului guvern. Modalitatea prin care guvernul Ponta a pus mâna pe putere este de factura comunismului de început, concentrând în ea întreaga agresivitate a celor care, declarându-şi deschis ura, restaurau o guvernare bazată pe luptă. Aceasta a fost observaţia multora dintre cei prezenţi, care au făcut legătura dintre guvernarea prezentă şi stalinism.

Scriitorul Pavel Şuşară spunea că trebuie găsite soluţii pentru „ieşirea din impasul în care ne-au adus staliniştii care acţionează acum în spaţiul public”.

„USL-ul e o formă de camuflaj, e o denumire conspirativă. Sunt de fapt stalinişti în cel mai adevărat sens al cuvântului. Tipul asta de ipocrizie, de minciună pe faţă, e caracteristic. Vedem cu toţii ce se întâmplă şi ei ies cu seninătate în spaţiul public şi ne prostesc într-un mod abject.”

Statul de drept trebuie apărat

Mitingul din Piaţa Victoriei a fost continuarea spontană a mitingului mai mare din Piaţa Palatului Regal, organizat de Mihai Răzvan Ungureanu.

Dar şi aici au fost prezente personalităţi din viaţa publică sau politică.

Monica Macovei a fost întrebată dacă Europa ne ajută.

„Ne ajută, dar noi trebuie să ne ajutăm singuri. Deja ei spun: „de 22 de ani vă tot ajutăm, ce faceţi în România?”

La întrebarea reporterilor Epoch Times despre gândurile cu care a venit la miting, parlamentarul european a răspuns că a venit pentru susţinerea împreună a statului de drept şi respectarea legii.

„Nu pentru a susţine anumite persoane, ci legea. Să apărăm Justiţia, Curtea Constituţională şi instituţiile democratice. După părerea mea, din 3 iulie suntem în plină lovitură de stat care continuă în fiecare zi, inclusiv astăzi, probabil şi mâine şi trebuie să ne opunem şi să protestăm.”

Monica Macovei a fost salutată cu entuziasm de protestatari. Se scanda: „Macovei/Scapă-ne de ei”, „Apărăm Justiţia”, „Guvernul la puşcărie”.

Iliescu din umbră

Mulţi dintre cei prezenţi la mitingul din Piaţa Victoriei sunt din „garda veche” a Pieţei Universităţii.

O doamnă de 45 de ani a declarat că Ponta şi Antonescu sunt adepţii vechii structuri din anii '90 a fostului preşedinte Iliescu, cel din cauza căruia „suntem unde suntem.”

„Am văzut cum este în comunism, am stat la cozi. Ştiu cum este şi nu mai dorim acest lucru. Să se ducă acasă domnul Ponta, să înveţe, cum am învăţat noi, că nu se poate aşa ceva. Ne-a făcut ţara de ruşine. Ceea ce este mai rău este că a ajuns prin fraudă. Ponta a crescut sub aripa lui Iliescu şi a lui Năstase şi asta spune tot. Şi nu dorim aşa ceva. Noi sperăm ca Năstase să execute măcar o parte din sentinţă, că asta cu împuşcatul la gât e cusută cu aţă albă. Să fie clar, Ponta nu a fost ales de către popor”, a spus doamna, care împreună cu mama ei, o doamnă în vârstă de 60 de ani îl susţin pe Mihai Răzvan Ungureanu la preşedinţie.

Luminiţa Nielsen, o doamnă de 68 de ani, stabilită de 40 de ani în Viena speră că vom reveni la o realitate acceptabilă şi ca românii să înţeleagă foarte bine cu cine au de a face şi cu cine trebuie să voteze data viitoare. Doamna, care a avut un birou de turism prin care a promovat spectacolele orchestrei Hofburg condusă de dirijorul Gert Hofbauer a mai spus că e mândră că în 1990, la concertul de Anul Nou al orchestrei Hofburg, românii au fost felicitaţi în limba română. Iar la Revoluţie a ieşit să sărbătorească în stradă căderea comunismului în România, alături de colegi de-ai ei austrieci şi italieni.

Ioana Alexandru Şerban, jurist, se teme de eventualitatea sumbră a venirii la preşedinţie a lui Crin Antonescu şi speră la o implicare a ţărilor din afară.

„Ne-au dat înapoi cu 10 ani Mineriadele, acum cred că ajungem ca-n anii ’80. Ăştia n-au nicio limită, nimic, nu-i interesează de nimic. Fac ce vor ei.”

Filomena Busuioc, o doamnă de 58 de ani, şomeră a spus că a venit să protesteze în stradă „pentru că fiul meu, care-i de vârsta lui Mihai Răzvan Ungureanu, intenţionează să emigreze şi vreau să-l conving să rămână.”

Nu mai vrem reîntoarcerea la situaţia de acum 23 de ani. Nu mai vrem spre Moscova.

Un bărbat de 52 de ani, şomer a venit să protesteze „împotriva mafiei comunisto-KGB-istă organizată la sediul Grivco de Voiculescu”.

„El, care a pus mâna pe fondurile Securităţii româneşti şi de aceea este astăzi putred de bogat. În România de astăzi, nimeni nu poate să dovedească cum a făcut în mod cinstit un milion de dolari. Toată lumea care are un milion de dolari a furat. Nu există om cinstit la această sumă”.

Bărbatul a mai spus că acum are loc o lovitură de stat şi solicită sprijin ambasadelor şi ambasadei Statelor Unite să nu mai fie pasive şi să intervină cu toate pârghiile care sunt posibile democratic şi politic pentru a opri întoarcerea la situaţia de acum 23 de ani.

„Nu mai vrem către Moscova. Ştim că România este un plan al lui Putin să fie doar un segment către Grecia, pe care au mai cucerit-o în ’52 printr-o lovitură de stat. Ştim asta şi nu vrem să facem parte dintr-un segment de trecere. Vrem ca România să fie eliberată de aceste interese ale KGB-ului şi ale noului Imperiu Rus ce se încearcă a se reconstrui.”

Poziţia României în UE este în pericol

La miting au fost prezenţi şi reporteri străini.

Ernst Gelegs, corespondent pe Ungaria, România şi Bulgaria, de la televiziunea austriacă Österreichischer Rundfunk (ORF) , a declarat:

„Am venit aici să facem un reportaj despre această criză politică, pentru că este clar o criză dacă Guvernul vrea să-l înlăture pe preşedinte. Nu văd vreun impediment ca România să fie scoasă din Uniunea Europeană. Cred că România trebuie să depăşească această criză. În noiembrie vor fi alegeri şi poporul român îşi va exprima părerea. Aceasta este democraţia. Ce se întâmplă acum este un abuz de putere al Guvernului Ponta. Acesta este motivul pentru care ţara trece printr-o criză politică, iar acum Guvernul are de a face şi cu o criză economică. Nu ştiu cine va veni în locul lor după alegeri. Nu sunt profet. PDL, partidul de dreapta suferă acum pentru că măsurile de austeritate pe care le-au luat ei cât au fost la Guvernare au fost corecte. Depinde de ce se va întâmpla în această ţară. Poate va apărea o altă forţă politică în Parlament. Este posibil ca PDL să-şi revină, poate cu Băsescu ca lider de partid, asta dacă este suspendat de la preşedinţia statului. Este foarte bun în campania alegerilor şi poate vom avea o surpriză. Rămâne de văzut.”

La mitingul lui Mihai Răzvan Ungureanu au fost peste 7.000 de oameni. În semn de solidaritate cu bucureştenii, s-a ieşit în stradă din Bistriţa, Galaţi, Arad, Timişoara, Cluj, Constanţa, Iaşi. De asemenea au venit şi oameni cu autocarele din Braşov, Constanţa, Cluj, Bacău.

Solidaritate

La „Promenada Ghilimelelor”, care a avut loc în toate aceste seri, iau parte şi membrii GDS.

Tricourile participanţilor purtau mesaje ca „Victor Ponta pentru noi=Elena Ceuşescu”, „Ponta Copy Paste”, „Apăr Constituţia”, iar imaginile erau, de asemenea creative: de exemplu, poză duo cu Ceauşescu pe partea stângă deasupra căreia scrie COPY şi poză cu Ponta pe dreapta deasupra căreia scrie PASTE.

Maşinile care treceau prin Piaţă claxonau în semn de solidaritate cu mulţimea. Un şofer auto a scos mâna pe geam şi a făcut semnul victoriei. Şoferul de la Bucharest City Tour, cu maşina plină de turişti a claxonat şi el, iar oamenii din autobuz strigau şi salutau în semn de solidaritate.

Mai dificil a fost cu jandarmii care nu lăsau pe nimeni să treacă. Invitau lumea prin spatele Guvernului.

I-am întrebat de ce, pentru că lumea protesta foarte paşnic pe trotuar la distanţă destul de mare de Guvern şi că n-au fost violenţi în nicio seară. Au replicat că aşa au fost dispoziţiile, că e o măsură de siguranţă, că dacă lasă oamenii să treacă pe acolo s-ar putea aduna în faţa Guvernului şi sări gardurile alea mici şi tufele. Că nu este ca la Parlament sau Cotroceni unde au curţi interioare şi ziduri înalte.

Cum organizează USL-ul mitinguri?

În acest timp, la Universitate a fost organizat un anti-miting de protest, din partea USL-ului.

Bianca, studentă la ASE, a declarat că pe grupul clasei ei, a fost dat un anunţ în care se solicita prezenţa studenţilor la miting USL contra unei sume de 30 de lei.

Interviuri realizate de reporterii Epoch Times Ana Petrescu şi Lidia Melinte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor