Dropbox, atacat de hackeri. "Schimbaţi parola"
alte articole
După Yahoo, Linkedin şi MySpace, spectrul furtului de date de către hackeri îngrijorează şi Dropbox. Popularul serviciu de stocare online, care în luna martie a.c. a atins un număr de jumătate de miliard de utilizatori, a cerut unui grup de abonaţi să-şi schimbe parola. Potrivit celor raportate pe site-ul Motherboard, Dropbox a detectat o problemă de furt de date (nume de utilizator, parole şi e-mail), care ar acoperi peste 68 de milioane de conturi. Furtul se referă la profilurile create la mijlocul anului 2012.
"Având în vedere modul în care monitorizăm potenţialele ameninţări şi protejăm parolele, noi credem că nu a avut loc niciun acces neautorizat la niciun cont. Cu toate acestea, printre multe alte măsuri de precauţie, avem nevoie ca toţi cei care nu şi-au schimbat parola de la mijlocul anului 2012 să şi-o actualizeze data viitoare când se vor conecta", explica serviciul lansat în 2008, adăugând că "ne pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat".
Pe blog-ul companiei, Dropbox oferă informaţii despre modul în care se pot schimba acreditările. Există, de asemenea, un site web unde se poate verifica care sunt e-mailurile compromise în această încălcare a securităţii Dropbox: https://haveibeenpwned.com/.
Potrivit site-ului Motherboard, furtul de la Dropbox nu pare să fi generat încă vânzări de date pe piaţa "dark web", adică a web-ului nedeclarat. La începutul lunii august, cu toate acestea, au fost deja vândute pe acest canal 200 de milioane de e-mail-uri şi parole ale utilizatorilor de Yahoo! Prada unui furt vechi on-line. În acest caz, hacker-ul care introducea pachetul de date – în valoare de 1.800 dolari - este acelaşi care a pus la vânzare, tot recent, informaţii relative la conturile utilizatorilor Linkedin şi MySpace, urmare a furturilor care au avut loc în trecut, cea mai mare parte între 2012 şi 2013.
Cel de Dropbox este doar ultimul furt
Cyber-intruziune în ordinea timpului. În ultimele luni au ieşit la lumină: maxi furtul suferit de MySpace (360 milioane de conturi compromise şi 427 milioane parole oferite spre vânzare), Linkedin (164 de milioane de utilizatori afectaţi) şi Tumblr, microblogul de Yahoo! (65 milioane de parole compromise).