Drepturile migranţilor moldoveni vor fi apărate de sindicatele din Moldova şi Italia

Epoch Times România
16.05.2013

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) şi sindicatul din Italia au semnat un protocol cu privire la apărarea drepturilor moldovenilor care muncesc în Italia. În acest sens, preşedintele CNSM, Oleg Budza, a spus joi, în conferinţa de presă de după semnarea documentului, că protocolul este o premieră şi urmăreşte apărarea drepturilor şi intereselor oamenilor muncii din Moldova, scrie Agenţia ”INFOTAG”.

"Cetăţeanul Moldovei cu domiciliu legal sau nu în Italia, se va putea adresa sindicatului italian unde îi va fi acordată asistenţă, consultanţă juridică, socială, referitor la drepturile sale la locul de muncă. Pentru aceasta el trebuie să se înscrie în sindicat - de construcţii, agricultură, altfel nimeni nu va presta servicii gratis. 50% dintre muncitorii moldoveni devin membri ai sindicatului, sindicatele italiene sunt destul de active", a menţionat Budza.

Liderul sindical a spus că potrivit datelor oficiale, 160.000 de cetăţeni moldoveni se află legal pe teritoriul Italiei, iar alţi 2.000 - ilegal.

În opinia preşedintelui de sindicat, în pofida crizei, locuri de muncă există, dar nu pentru italieni, portughezi, ci pentru moldoveni.

"Ei păstrează locurile de muncă cel mai bine plătite pentru ai lor. Pentru ai noştri - muncă necalificată, în medie pentru 1,5-2,5 mii euro. Statisticile arată că 30% dintre moldovenii care pleacă nu se întorc în ţară. Iar dacă se vor întoarce, noi nu avem ce să le oferim", a declarat Oleg Budza.

Conform afirmaţiilor sindicalistului, la anul se planifică semnarea unor acorduri similare cu Rusia şi Portugalia.

Reprezentantul Confederaţiei Generale a Muncii din Italia, Pietro Soldini, şi-a exprimat speranţa că "odată cu semnarea documentului tot mai mulţi migranţi vor fi legalizaţi".

În opinia reprezentantului Uniunii Italiene a Muncii, Giuseppe Casucci, migraţiunea ilegală trebuie combătută, pentru că are impact asupra tuturor. "Acordul va permite protecţia tuturor migranţilor, indiferent de statut. Este o oportunitate de propunere a unei căi noi, de schimbare a lumii, trebuie luate în calcul toate aspectele, pentru ca aceasta are efecte asupra demografiei, economiei ţării", a subliniat el.

Viceministrul moldovean al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Sergiu Sainciuc, şi-a exprimat speranţa că acordul va fi pus în practică.

Evenimentul a fost organizat în cadrul seminarului regional privind protecţia muncitorilor migranţi pe baza cooperării sindicatelor din diferite ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor