Dreptate „Made în China”
focus
alte articole
După şapte ani de bătălie juridică, mamei unei fetiţe rapită şi violată, i s-a făcut "dreptate". Ei da, ea a primit "incredibila" cifră de 326 de euro cu titlu de despăgubire. Cazul a devenit celebru în China, deoarece femeia, Tang Hui, a suferit violenţa instituţiilor: aceasta a fost trimisă într-un lagăr de muncă forţată tip "laogai", fiind acuzată de a fi „deranjat ordinea socială” prin acuzaţiile aduse poliţiei, relatează luni Corriere.
Termenul Laogai este o abreviere a Laodong Gǎizào (劳动改造 劳动改造), ceea ce înseamnă "reeducare prin muncă" un slogan al sistemului de justiţie penală din China, un eufemism folosit pentru a se referi la sclavia impusă de comunişti, la utilizarea forţei de muncă din închisoare şi lagărele de muncă din Republica Populară Chineză.
China are cea mai mare colonie penală din lume - o reţea de mai mult de 1.000 de închisori şi lagăre de muncă forţată secrete, cunoscute colectiv ca "laogai". Utilizarea deţinuţilor din aceste închisori - la ceea ce unii specialişti numesc "sclavie sponsorizată de stat" - a fost creditată de a fi contribuit la boom-ul economic al Chinei.
Dar Laogai este mai mult decât un simplu lagăr de muncă care produce articole pentru multe companii din lume, unde internarea se face fără un proces, doar pe baza unei trimiteri din partea miliţiei de la orice nivel, este de fapt simbolul persecuţiei împotriva Falun Gong. Aceste lagăre de muncă sunt modelul pentru campania regimului lui Jiang Zemin împotriva Falun Gong, începută în 1999. Site-ul practicanţilor Falun Gong, Minghui.org, a publicat peste 8.000 de articole despre tortură, violuri şi hrănire forţată, care au avut loc în lagărul de muncă în ultimii 13 ani.
Brutalitatea personalului lagărelor care deseori aplică tortura după bunul plac, au adus deseori lagărele de muncă din China în atenţia organizaţiilor de monitorizare a drepturilor omului.
Revenind la caz, este vorba despre o violenţă ce s-a petrecut în 2006 în zona de Changsha, în centrul Chinei. Fiica lui Tang Hui, în vârstă de 11 ani, a fost răpită, violată şi forţată să se prostitueze. Mama a găsit-o trei luni mai târziu într-un bordel, distrusă din cauza tratamentelor violente la care a fost supusă. De atunci, Tang Hui a început o campanie curajoasă pentru a obţine pedepsirea infractorilor.
În petiţia sa, în afară de cei şapte criminali vinovaţi de răpire şi organizatori de prostituţie, Tang Hui a înaintat acuzaţii împotriva unui grup de poliţişti locali care se presupune că au încercat să-i acopere pe criminali. În luna iunie a anului 2012, doi dintre cei şapte răpitori au fost condamnaţi la moarte, patru la închisoare pe viaţă şi al şaptelea la 15 ani de închisoare. Dar poliţia nu a uitat acuzaţia adusă împotriva lor de Tang Hui. Şi în august 2012, mama a fost trimisă timp de 18 luni într-un lagăr de muncă, pentru că "a deranjat grav ordinea socială". Această condamnare-răzbunare a făcut scandal.
În urma protestelor, Tang Hui a fost eliberată o săptămână mai târziu. Acum, Curtea de Apel din Changsha a acordat doamnei Tang Hui o compensare de 2.641 de yuani (326 de euro) pentru "daune psihologice".
Ea a cerut de asemenea o scrisoare oficială de scuze din partea poliţiei. Doar că instanţa nu i-a acordat-o, argumentând că este deja prea mult faptul că i-au fost cerute scuze verbal de "persoanele în cauză".
Printre poliţiştii acuzaţi, se afla un ofiţer de poliţie Jiang Jianxiang (care este viceprimar al Yongzhou, locul unde au avut loc evenimente dramatice). Jiang în instanţă, şapte ani mai târziu a admis că "nu a acţionat cu suficientă umanitate". Este tot ceea ce femeia a reuşit să obţină după toţi aceşti ani. Aceasta este dreptatea „Made în China”.