Washington Post: Regimul chinez acuzat ca a extins comertul cu organe umane

Politica ascunsa a Chinei de distrugere a practicantilor Falun Gong intemnitati si de recoltare a organelor lor vitale pentru comert a fost extinsa pentru a include detinutii tibetani, crestinii ce organizeaza biserici ad-hoc si musulmanii uiguri, au declarat luni, 26 aprilie, activistii pentru drepturile omului.

Intr-o conferinta de presa din Capitol Hill, cativa speakeri, incluzandu-i pe avocatul canadian David Matas de la B’nai Brith Canada si Ethan Gutmann de la Fundatia pentru Apararea Democratiilor, au declarat ca investigatiile lor au scos la iveala un comert crud in care mii de practicanti Falun Gong au fost executati pentru cornee, plamani, ficati, rinichi si piele.

Ei au facut o legatura intre aceste crime si tratamentul nazistilor impotriva prizonierilor evrei in lagarele de concetrare din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, tratament ce a inclus folosirea evreilor pentru experimente medicale sadice si smulgerea plombelor aurite sau a aurului de pe dintii imbracati.

Cea mai noua schimbare in situatie, au declarat ei, este faptul ca organele de la alti detinuti religiosi — in special dizidenti din comunitatile de crestini, musulmani si budisti tibetani din China — sunt de asemenea supusi recoltarii de organe pentru a satisface o cerere globala puternica.

“Aceste grupuri sunt inutile pentru stat”, a declarat Gutmann, autor al unei viitoare carti despre Falun Gong - cunoscuta si sub numele de Falun Dafa. “[Regimul comunist chinez] ii vede ca toxici, asadar nu ii poate elibera. Dar ei valoreaza o multime de bani datorita extragerii organelor lor.”

Organele de la o singura persoana se ridica la un total de 100.000 de dolari pe piata mondiala, a adaugat el.

Centrul de Informatii Falun Dafa a prezentat la conferinta de presa raportul sau anual asupra persecutiei din China impotriva Falun Gong.

Acuzatiile legate de recoltarea de organe si raspandirea ei la alte religii si grupuri etnice au fost facute de cercetatori si activisti pe baza interviurilor lor complexe cu fosti detinuti si familiile unor detinuti, cat si pe baza analizarii statisticilor, incluzand date din domeniul sanatatii, eliberate de guvernul chinez.

Desi practica recoltarii de organe de la detinuti a fost documentata incepand cu 1992 de catre Fundatia de Cercetare Laogai, condusa de dizidentul chinez Harry Wu, doar in 2006 ziarul The Epoch Times a acuzat guvernul chinez de folosirea practicantilor Falun Gong pentru recoltarea de organe.

In 2005, viceministrul chinez al sanatatii Huang Jiefu a recunoscut ca 95% dintre toate organele transplantate au provenit din executii, a declarat dnul Matas, a carui carte “Recoltarea Sangeroasa” - la a carei realizare a participat si dl Gutmann - detaliaza aceste crime.

“Acesta este un abuz ce poate inceta”, a declarat Matas. “[Liderii] chinezi ar putea considera ca pot persecuta Falun Gong din dorinta lor de a ramane la putere, dar nu trebuie sa recolteze organele lor.”

Falun Gong este o practica de cultivare care s-a raspandit in randul poporului chinez in anii 1990. Guvernul chinez a interzis miscarea in 1999, declarand ca este un “cult periculos.”

Fondata in China in 1992 de catre Li Hongzhi, care acum locuieste in Statele Unite, practica de cultivare a devenit foarte populara in doar cativa ani. Filosofiile sale incorporeaza idei din Budism si Taoism si de asemenea include exercitii foarte lente si meditatie, care ajuta la revigorarea si intarirea organismului. Practica este bazata pe principiile Adevar, Compasiune si Toleranta. Unul dintre motivele persecutarii practicii Falun Gong este faptul ca aceasta practica de cultivare a reusit, pe baza invataturilor si principiilor sale, sa contribuie la procesul de renastere a vechii culturi traditionale chineze — cultura pe care regimul comunist chinez a dorit sa o distruga in totalitate, pentru a putea controla poporul chinez fara nici o greutate.

S-a estimat ca in China peste 70 de milioane de oameni au inceput sa practice Falun Gong. Dl Gutmann a declarat ca intre 450.000 pana la 1 milion de practicanti Falun Gong se afla in inchisoare in prezent in China. De asemenea, se crede ca acest numar este mult mai mare.

Wang Baodong, un purtator de cuvant al Ambasadei Chineze, a declarat ca nu are nici un raspuns la acuzatiile recoltarii de organe.

In trecut, reprezentantii guvernului chinez au negat acuzatiile, sustinand ca tara respecta principiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care interzice vanzarea de organe umane si cere acceptul voluntar din partea donatorilor.

Totusi, in decembrie 2006, guvernul australian a declarat ca a anulat in 2 spitale programele de pregatire pentru doctorii chinezi in procedurile pentru transplanturi de organe si a interzis de asemenea programele de cercetare comune cu China in domeniul transplanturilor de organe. La inceputul anului 2007, agentii israelieni pentru asigurari de sanatate au incetat sa mai trimita pacienti in China pentru transplanturi.

In 16 martie, Camera Reprezentantilor din SUA a adoptat Rezolutia 605, cerand Partidului Comunist Chinez sa opreasca campania sa impotriva Falun Gong si a exprimat “simpatie fata de practicantii Falun Gong si membrii familiilor lor care sufera din cauza persecutiei, intimidarii, intemnitarii, torturii si chiar pentru ca sunt ucisi … deoarece nu renunta la credintele lor.”

“Scara si anvergura acestei persecutii sunt grave”, a declarat Levi Browde, director executiv al Centrului de Informatii Falun Dafa, “si tinand cont de importanta acestei stiri, rapoartele media nu sunt suficiente. Nu este vorba de un grup mic persecutat. Este vorba de zeci de milioane de oameni… Este vorba de cetateni chinezi cu valori traditionale chineze.”

Gutmann a declarat ca nu exista o politica clara asupra situatiei Falun Gong din partea Casei Albe.

Cand motorul de cautare pe Internet Google a dezvaluit in ianuarie ca hackerii chinezi au furat informatii din calculatoarele companiei, acel lucru, a adaugat el, “a fost un apel de trezire” pentru guvernul american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe