China: Petitionarii dezvaluie brutalitatile din lagarul de munca fortata Masanjia

Lagarul de munca de la Masanjia. (Screenshot)
Epoch Times România
29.06.2010

Lagarul de munca fortata de la Masanjia este unul dintre cele mai infame din sistemul "laogai", de lagare de munca, din China. Intregul concept este o reprezentare vie a maoismului, dat fiind ca internarea in asemenea lagare de munca se face fara proces, doar pe baza unei trimiteri din partea militiei de la orice nivel.

Lagarele de munce din China, unde sunt internati cel putin 4 milioane de oameni, este deseori folosit pentru producerea de bunuri de export, incepand cu ursuleti de plus pana la bete de bambus pentru mancare, lumanari parfumate si chiar produse electro casnice si de high-tech.

Conditiile insalubre, ziua de munca de 16 ore si brutalitatea personalului lagarelor care deseori aplica tortura dupa bunul plac, au adus deseori lagarele de munca din China in atentia organizatiilor de monitorizare a drepturilor omului.

Gai Fengzhen, petitionara din China, a fost de doua ori inchisa in lagarul de munca fortata Masanjia din provincia Liaoning. Ea si-a dezvaluit experientele din lagar. Una dintre amintirile sale include marturiea tratamentului brutal aplicat unei practicante Falun Gong care a fost omorata in bataie, iar hainele ei pline de sange au fost ingropate.

Conform lui Gai administratia lagarului primeste 10.000 de yuan de la guvern pentru fiecare practicant Falun Gong pe care il forteaza sa renunte la practica.

A doua oara cand a fost inchisa Gai, pe 7 aprilie 2008, a fost pentru "deranjarea ordinii sociale". Ea a fost arestata in Beijing pentru ca a depus o petitie la Biroul de Apel, fiind condamnata la un an si jumatate de munca fortata.

Dupa declaratia sa, in timpul Jocurilor Olimpice din Beijing 2008, autoritatile arestau frecvent practicanti Falun Gong si alti petitionari pentru a nu-i lasa sa protesteze in public. Incepand cu iunie 2008, autoritatile au mobilizat gardieni barbati si asistenti de lagar in lagarele de munca pentru femei.

Gai afirma ca la Masanjia camerele de izolare sunt pline cu practicanti Falun Gong si petitionari. "Nu au usa sau ferestre in camera de izolare si nici gaura de aerisire. Am stat in camera de izolare 37 de zile. Am fost martora la felul cum gardienii tortuteaza practicantii Falun Gong in camera de izolare", si-a amintit Gai.

"S-a intamplat pe 9 sau 10 septembrie 2008. Am mers la toaleta la 9:30 pm si am vazut gardienii torturand doua practicante. Le-am auzit tipetele, care iti inghetau sangele, in timp ce erau batute pana erau pe jumatate moarte. Erau sase gardieni barbati care bateau o practicanta numita Zhang. Ii inghionteau si ii injunghiau vaginul si uretra in mod repetat cu betisoare de scobit in urechi si clesti si nu o lasau sa foloseasca toaleta. Practicanta era pe moarte.

"Mai tarziu sase barbati care purtau manusi albe au luat corpul. Nimeni nu stia numele complet al practicantei. Cateva dintre noi am vazut cand luau corpul."

"Am vazut gardienii cum ingropau ceva in spatele cladirii lagarului. In ziua urmatoare i-am vazut ca au sapat si au scos niste haine insangerate. Erau unifornele pe care le purtase practicanta.

Tortura

Gai si-a amintit o noapte din octombrie 2008, cand capitanul gardienilor, Wang Yanping, a adunat 60 de practicanti si petitionari si le-a spus ca lagarul a "rezolvat" 1.000 dintre ei in ultimii 20 de ani.

Gardienii au electrocutat practicanti cu bastoanele electrice si i-au privat de mancare. Cand practicantii au protestat facand greva foamei, gardienilor nu le-a pasat.

Uneori, cand soseau delegatii si inspectii in lagar, gardienii ii hraneau fortat pe practicanti. Le deschideau fortat gura, de obicei cu un speculum vaginal, care deseori le rupea dintii. Practicantii erau legati strans de un dispozitiv de tortura numit "Patul Omului Mort". Nu se puteau misca pentru perioade lungi, dezvoltand rani pe corp si uneori chiar pe ceafa.

Gardienii inventeaza diverse forme de tortura - batai, tras de picioare si brate in directii opuse, "Patul Omului Mort", "Banca Tigrului" si lovirea femeilor in zonele private.

Lu Xiujuan a fost inchisa in acelasi timp cu Gai. Conform marturiei sale, gardienii au atarnat-o de multe ori in aer de o franghie legata de catusele ei. "Nu ma puteam misca ore in sir. Am facut pipi in pantaloni dupa ce m-au dat jos. Am vomitat mult sange si am lesinat de multe ori din cauza torturii. Si acum mai am cicatrici."

"Cand m-au electrocutat cu bastoane electrice, am vazut stele rosii. Carnea mi-a ars si s-a amestecat cu sange, iar ei au turnat apa rece peste mine. Aveam arsuri pe spate si nu puteam sa stau pe spate", spune Lu.

Munca de sclavi

Gai spune ca lagarul de munca fortata Masanjia a facut contracte pentru fabricarea de haine pentru diverse companii. Departamentul de munca pentru procesarea bumbacului era cel mai important dar si cel mai murdar. "Ma plateau cu 6 yuani pentru terminarea unei cote. Nu era nici o protectie fata de praf si trebuia sa lucram de la 5 am la 10 pm. Degetele mi s-au comprimat si s-au strambat. A trebuit sa ma duc la doctori pe propria mea cheltuiala dupa aceea", a declarat Gai.

Lagarul forteaza deseori prizonierii sa lucreze peste 10 ore pe zi pentru a face haine. Daca nu termina cota, ei trebuie sa lucreze pana la miezul noptii.

Civil Rights & Livelihood Watch a raportat pe 4 iunie 2010 despre munca de sclavi din Masanjia. Aparent in lagar exista patru, iar fiecare echipa are 200-300 de practicanti. In fiecare zi ei trebuie sa faca 900 de veste (veste in trei piese pentru politisti). Din mai pana in decembrie 2009, una din echipele cu aproximativ 200 de prizonieri a facut 40 000 de veste de politie si alte haine.

"In ziua in care am fost eliberata aproape ca m-am tarat acasa de la Masanjia pentru ca eram mai mult moarta decat vie", spune Gai. "Pentru a face apel la justitie, am mers de la guvernul local la Beijing, de la Congresul Poporului la Procuratura Poporului". Unul dintre secretarii de partid din districtul Tiexi, orasul Shenyang, i-a spus lui Gai ca va ajunge la inchisoare pentru totdeauna daca da pe cineva in judecata. "Mi-a spus ca materialele de propaganda de stat sunt pentru straini sa le citeasca si pentru spalarea creierului chinezilor. M-a avertizat ca nu voi castiga niciodata un proces."

In timp ce Gai era in lagar, parintii ei au murit dupa ce au suferit o enorma presiune mentala. Sotul ei a fost luat si el intr-un lagar de munca fortata o data, dupa ce a facut petitie pentru drepturile sale. Din cauza torturilor suferite in lagar, corpul lui Gai este deformat, are probleme cu rinichii si inima, presiunea sanguina ridicata si are deplasari de vertebre din cauza batailor. Ii este greu sa ridice capul.

Dupa spusele lui Gai, lagarul de munca fortata Masanjia are o divizie de barbati si o divizie de femei. Fiecare divizie are detinuti de constiinta, practicanti Falun Gong, dar si alte categorii, incluzand hoti, prostituate, dependenti de droguri si criminali. Sunt peste 500 de prizoniere in divizia de femei. Fiecare echipa are aproximativ 200 de prizoniere, dintre care 160 sunt practicante Falun Gong, iar 40-50 sunt petitionari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor