'Dramă la vânătoare' şi criză politică în Republica Moldova
alte articole
Republica Moldova devine scena unei noi crize politice, provocată de un tragic incident care a avut loc la o vânătoare cu participarea unor înalţi funcţionari de stat, în timpul căreia a fost ucis un om de afaceri. Incidentul, de care opoziţia îl acuză pe procurorul general al Republicii Moldova, Valeriu Zubko, este folosit atât de putere, cât şi de oponenţii ei în scopuri proprii. Experţii sunt de părere că drama la vânătoare fie va uni, fie va pune cruce pe alianţa aflată la putere, notează cotidianul rus Kommersant.
Acutizarea situaţiei politice din Republica Moldova a fost provocată de o partidă de vânătoare-VIP de mistreţi. În 23 decembrie anul trecut, într-unul din ocoalele silvice a fost rănit mortal omul de afaceri Sorin Paciu. Organele de anchetă ale republicii au ţinut mult timp incidentul secret.
Despre tragedie a povestit liderul mişcării 'Antimafia' Sergiu Mocanu, care în data de 6 ianuarie a declarat că glonţul fatal a fost tras de procurorul general Valeriu Zubko, care ar fi părăsit ţara după incident. De asemenea, Mocanu l-a acuzat pe unul dintre liderii Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, vicepreşedinte al parlamentului şi cunoscut om de afaceri, de încercarea de a ascunde incidentul.
Potrivit Kommersant, ştirea a avut efectul unei bombe, însă doar după două zile procurorul general a infirmat implicarea sa în accident. Într-o declaraţie dată publicităţii, Zubko a catalogat scandalul ca fiind 'politic', dând asigurări că se va supune oricărei anchete. 'Însă nu mă voi transforma în carne de tun în campaniile murdare ale unora sau în lupta politicienilor pentru funcţia de procuror general', a atenţionat Zubko.
În aceeaşi zi, Procuratura Generală a scos la iveală numele principalului suspect: vicepreşedintele Curţii de Apel, Gheorghe Creţu. Iar în data de 9 ianuarie, agenţia de stat 'Moldsilva' a publicat lista completă a participanţilor la partida de vânătoare-VIP, printre care s-a numărat şi procurorul general.
Comportamentul ciudat al instanţelor de anchetă a stârnit în societate un val de nemulţumire. De incident a profitat imediat opoziţia. În faţa sediului Procuraturii Generale s-a desfăşurat miercuri o acţiune de protest a Partidului Comuniştilor, care cerea demisia procurorului general.
Tragedia de la vânătoare a afectat şi partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), aflată la putere. Premierul Vlad Filat, care iniţial nu a comentat scandalul, a declarat că procurorul general trebuie să-şi dea demisia. 'Cât de obiectivă va fi ancheta dacă în situaţie este implicat procurorul general? Înţeleg că poţi avea sprijin politic, să mizezi pe el. Însă, neavând dreptul moral de a conduce această structură, este foarte greu să obţii rezultate', a spus Filat.
Experţii au interpretat imediat această declaraţie drept o acutizare a confruntării în interiorul AIE. Odată ajunsă la putere, AIE, din care fac parte democraţii, liberalii şi liberal-democraţii, şi-au împărţit portofoliile în structurile de stat. Postul de procuror general i-a revenit Partidului Democrat, unde deciziile-cheie sunt luate tocmai de Vladimir Plahotniuc, potrivit Kommersant. Concurând pentru influenţă, Partidul Liberal-Democrat al premierului Filat a încercat nu o dată să determine schimbarea procurorului general, pentru a-i lăsa pe democraţi fără o importantă pârghie a puterii, însă fără niciun rezultat.
La fel au eşuat toate încercările liberal-democraţilor de a desfăşura reforma Procuraturii Generale, asupra căreia insistă Uniunea Europeană (UE), în cadrul procesului de trecere la un regim fără vize.
Acum premierul Filat are şansa de a le da replica democraţilor. 'Filat trebuie să folosească incidentul atât împotriva lui Plahotniuc, cât şi ca instrument de reformare a Procuraturii. Depolitizarea acesteia constituie principala condiţie a liberalizării regimului de vize cu UE', subliniază politologul Bogdan Ţârdea. 'Până acum Alianţa imita reformarea sistemului juridic, însă nimeni nu se atingea de Procuratură. Astfel că, pe de o parte, Europa cere continuarea reformelor, iar pe de altă parte există interesul lui Filat de a-l slăbi pe Plahotniuc'
Dimpotrivă, analistul Nicolai Chirtoacă este de părere că drama la vânătoare va uni AIE în faţa pericolului revenirii comuniştilor, care rămân cel mai numeros partid al republicii. 'Filat a reacţionat la incident doar după declaraţia lui Mocanu, iar aceasta arată că nimeni din interiorul Alianţei nu este interesat ca scandalul să zdruncine stabilitatea internă. Nu există alternativă la Alianţă, în timp ce un pericol există - comuniştii. Prin urmare, se va încerca scoaterea Procuraturii Generale din bătaia focului', prognozează Chirtoacă.