Tranzacţiile ilegale cu carduri scot, anual, 1,5 miliarde de euro din bugetul cetăţenilor UE

. (photos.com)
Ioana Statescu
09.01.2013

Potrivit unui raport al Europol, cetăţenii Uniunii Europene pierd aproximativ 1,5 miliarde de euro pe an în urma infracţiunilor de utilizare frauduloasă a cardurilor de debit şi de credit. Datele publicate pe site-ul agenţiei de poliţie a UE arată că cele mai multe infracţiuni de acest tip se înregistrează în Statele Unite ale Americii.

"Majoritatea tranzacţiilor ilegale cu carduri care afectează UE au loc peste hotare, în principal în SUA", informează raportul Europol, care relevă că ATM-urile din SUA nu respectă pe deplin standardele globale de securitate privind tehnologia cipurilor, cunoscute sub denumirea generică EMV, astfel încât componentele de securitate ale cardurilor din UE, precum cipurile şi tehnologia PIN, sunt uşor de surmontat.

"Din cauza acestui fenomen şi a unor acorduri specifice privind rambursarea pierderilor cauzate de terminalele mai puţin protejate, majoritatea pierderilor cauzate de acest tip de fraudă afectează emiţătorii de carduri din UE", transmite Europol.

În plus, agenţia cu sediul la Haga a descoperit bande organizate care folosesc aceleaşi tehnici în Republica Dominicană, Columbia, Rusia, Brazilia şi Mexic. Europol apreciază că riscurile pe care le implică astfel de infracţiuni sunt minime, întrucât autorităţile sunt slab echipate să răspundă naturii transfrontaliere a infracţiunii. Mai mult, cei implicaţi primesc adesea sentinţe uşoare sau scapă de condamnări, întrucât infracţiunea este comisă în afara jurisdicţiei tribunalelor din UE, transmite Capital.ro.

Pe de altă parte, alte bande organizate de peste hotare corup cadre ale poliţiei şi îşi pot permite avocaţii cei mai buni pentru a influenţa cursul anchetelor, mai menţionează în raport agenţia de poliţie a UE. "Soluţia finală la această problemă ar fi implementarea standardelor EMV la nivel global, inclusiv în SUA", punctează Europol.

Potrivit raportului Europol, costurile implementării acestor standarde ar fi însă foarte mari, iar reducerea venitului ilegal al infractorilor nu reprezintă însă întotdeauna o prioritate pentru bănci, acestea fiind orientate către profit.

Până la soluţionarea acestor aspecte, cetăţenii UE devin victime şi ale tranzacţiilor frauduloase online cu carduri de credit. Europol avertizează că breşele de securitate şi furturile de date sunt rar raportate de bănci, pentru a nu le afecta reputaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor