Ucraina: Iulia Timoşenko a început o acţiune de nesupunere civilă

Fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko
Fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko (SERGEI SUPINSKY/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
09.01.2013

Fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko, care îşi ispăşeşte pedeapsa de 7 ani de închisoare, a început o acţiune personală de nesupunere civilă, pe care a anunţat-o într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui ţării, Viktor Ianukovici, informează cotidianul rus Utro.

'A trecut un an şi şapte luni de când m-aţi luat ostatică şi mă ţineţi cu forţa şi minciuna în detenţie. Pentru a reduce în societate frica faţă de regimul vostru, pentru a spune încă o dată că umiliţi şi distrugeţi Ucraina, vă declar o acţiune personală de nesupunere civilă. Din acest moment nu-i mai recunosc pe procurorii şi anchetatorii voştri: ei nu sunt cei care se pretind, ei nu sunt adevăraţi, ei sunt, Viktor Fiodorovici, grupul vostru corupt, amoral şi angajat politic, împopoţonaţi cu epoleţi, centiroane şi cocarde', se spune în mesaj.

Timoşenko a anunţat că nu se va duce de bună voie la proces şi se va opune dacă vor încerca să o ducă în mod forţat, pentru că, potrivit fostului premier, 'nu mai este demult vorba de un proces, ci de o inchiziţie'. De asemenea, Iulia Timoşenko a atenţionat în legătură cu 'umilinţele din închisoare' şi a declarat că nu va mai permite să fie percheziţionată corporal sau să-i fie percheziţionate hainele, promiţând că 'se va apăra fizic, în pofida bolii'.

În afară de aceasta, Timoşenko refuză să intre în salonul spitalului din Harkov, unde se află în prezent la tratament, până când de acolo nu vor fi scoşi camerele video şi gardienii.

Scrisoarea a fost dată publicităţii de către avocatul Iuliei Timoşenko, Serghei Vlasenko, care este convins că, pentru a distrage atenţia de la această acţiune de nesupunere civilă, la adresa clientei sale vor apărea în scurtă vreme materiale compromiţătoare pe internet.

Înainte de aceasta Timoşenko declara că în componenţa produselor de spălat şi cosmeticelor pe care le foloseşte au fost introduse substanţe toxice. Cu toate acestea, reprezentanţi ai serviciului penitenciar au declarat că expertiza realizată nu a dezvăluit astfel de substanţe.

În octombrie 2011, Iulia Timoşenko a fost condamnată la 7 ani privare de libertate şi obligată să compenseze un prejudiciu de aproape 190 de milioane de dolari cauzat de depăşirea atribuţiunilor de serviciu în timpul semnării acordului gazifer cu Rusia, în 2009. Timoşenko a fost trimisă în colonia Kacianovsk, iar apoi, odată cu deteriorarea stării sale de sănătate, a fost mutată în spital.

În aprilie 2012, justiţia de la Harkov a început să examineze al doilea dosar pe numele fostului premier: Timoşenko este acuzată de infracţiuni financiare, comise în anii 1990, pe vremea când conducea corporaţia 'Sistemele Energetice Unice ale Ucrainei' (SEUU). Potrivit acuzaţiei, compania condusă la acea vreme de Timoşenko nu a plătit impozite în valoare de 85.200 de dolari, iar în total activitatea SEUU a cauzat statului ucrainean pierderi în valoare 3,75 milioane de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor