Vladimir Putin ordonă elaborarea unui nou sistem de alegere a deputaţilor pentru Duma de Stat

Duma de Stat a Rusiei.
Duma de Stat a Rusiei. (YURI KADOBNOV/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
09.01.2013

Administraţia prezidenţială şi Comisia Electorală Centrală din Rusia trebuie să elaboreze, până în primăvară, un proiect de lege privind trecerea la alegerile pentru Duma de Stat în baza unui sistem mixt, în care jumătate dintre deputaţi sunt aleşi pe liste de partid, iar jumătate - în circumscripţii uninominale. Această sarcină a fost trasată de preşedintele Vladimir Putin, în timpul discursului susţinut în faţa Adunării Federale, la 12 decembrie. Experţii sunt de părere că Putin a decis să schimbe iniţiativa înaintată la începutul lui 2012 de Dmitri Medvedev. În ceea ce priveşte opoziţia din Dumă, ea se aşteaptă la o variantă 'dură' a proiectului de lege, care va permite înlăturarea candidaţilor nedoriţi de putere.

Până la 1 martie, şeful Administraţiei prezidenţiale, Serghei Ivanov, şi preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Ciurov, trebuie să înainteze Dumei de Stat un proiect de lege privind un nou sistem de alegeri pentru camera inferioară a parlamentului, notează, miercuri, cotidianul rus Kommersant. Ciurov a promis deja că va îndeplini sarcina 'înainte de termen'.

Sistemul mixt, în care 225 de mandate reveneau deputaţilor uninominali în circumscripţii majoritare, iar 225 sunt disputate de partide, a funcţionat pentru alegerea membrilor Dumei de Stat din Rusia în perioada 1993-2003. În 2004, această normă a fost anulată, iar din 2007 toţi cei 450 de deputaţi sunt aleşi în baza listelor de partid.

Actualul premier Dmitri Medvedev a propus propria sa variantă a unui nou sistem de alegeri, înainte de a-şi preda atribuţiile de preşedinte. În ultimul său discurs susţinut în faţa Adunării Federale, la 22 decembrie 2011, Medvedev a propus, alături de alte iniţiative de reformă politică, 'introducerea unei reprezentări proporţionale în 225 de circumscripţii, pentru consolidarea legăturii dintre deputaţi şi alegători'.

Opozanţii se aşteptau să se revină la sistemul mixt. Însă, potrivit unor analişti politici, împotriva revenirii deputaţilor uninominali s-a pronunţat la acea dată Vladimir Surkov, care până la sfârşitul lui decembrie 2011 s-a ocupat de politica internă din funcţia de prim-vicepreşedinte al Administraţiei prezidenţiale. În februarie 2012, Medvedev a înaintat Dumei de Stat un proiect de lege ce prevedea un sistem de alegeri exclusiv pe liste de partid, însă fără partea federală a listei şi cu înaintarea unor candidaţi din partea a 225 de 'unităţi teritoriale'.

De fapt, noua sarcină trasată de Putin înseamnă anularea proiectului de lege al lui Medvedev, care a stat la Dumă deja zece luni, subliniază politologul Boris Makarenko. 'Proiectul (lui Medvedev) a fost introdus ca urmare a protestelor, când Kremlinul nu înţelegea ce fel de reforme sunt necesare. Acest proiect nu era nici pro-putere, nici anti-putere, ci pur şi simplu prost', afirmă expertul. Revenirea la circumscripţiile uninominale va permite însănătoşirea sistemului politic rus, este convins Makarenko. 'Deputaţii uninominali vor deveni mediatori între putere şi cetăţeni', declară acesta.

Potrivit politologului Evgheni Mincenko, proiectul de lege al lui Medvedev nu putea fi refăcut, din cauza caracterului complicat al sistemului propus, iar înaintarea sa a fost una negândită şi nediscutată cu experţi. 'De data aceasta, Administraţia prezidenţială s-a consultat cu toţi cei mai importanţi consilieri politici', afirmă Mincenko.

Însă, după cum sunt convinşi reprezentanţi ai opoziţiei ruse, proiectul de lege propus acum va fi mai dur, convenind de minune birocraţiei. Probabil, vor fi introduse filtre pentru deputaţii uninominali, în orice caz pentru partidele care nu sunt reprezentate în Duma de Stat, astfel că opoziţia din afara sistemului nu va putea ajunge în parlament. În ceea ce priveşte opoziţia reprezentată în parlament, cea din sistem, un pericol la adresa sa l-ar constitui reducerea perioadei de timp alocată de noul proiect campaniei electorale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor