Dragnea: I-am explicat lui Timmermans că nu avem vreun obiectiv în a împiedica lupta anticorupţie

Lider al partidului care a scos sute de mii de români în stradă prin promovarea OUG 13, Liviu Dragnea i-a explicat prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, că PSD nu are vreun obiectiv în a împiedica lupta împotriva corupţiei şi va continua întărirea statului de drept în România.
Andrei Pricopie
20.04.2017

alte articole

Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
20.04.2017

Parlamentul şi Guvernul, ca instituţii, doresc eliminarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România, a declarat, joi, după întâlnirea cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şeful Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

"Guvernul este încurajat, este sprijinit. I-am explicat că nu am avut, nu avem şi nu vom avea o abordare sau vreun obiectiv în a împiedica lupta împotriva corupţiei. Şi noi vom continua întărirea statului de drept şi regula legii în România, nu regula unor persoane, dar în acelaşi timp i-am spus că vom continua punerea în aplicare, punerea în legislaţie a deciziilor Curţii Constituţionale care sunt obligatorii. De asemenea, am discutat despre impunitatea parlamentară.

I-am spus care a fost poziţia mea de câţiva ani de zile şi dacă vom ajunge vreodată la modificarea Constituţiei ori să fie eliminată această imunitate, ori să fie mult mai bine clarificată şi i-am spus un lucru cu care până la urmă nu putea să nu fie de acord - se întâmplă oriunde în orice ţară: parlamentarii votează până la urmă aşa cum le dictează conştiinţa. Au fost situaţii când au votat într-un anume fel şi alte situaţii, din diverse motive, când au votat în alt fel. Atât timp cât există această competenţă constituţională, vor fi probabil şi voturi care pe unii îi deranjează, dar pe alţii nu îi deranjează", a declarat Dragnea, citat de Agerpres.

Întrebat dacă raportul MCV din 2017 va fi ultimul, aşa cum a susţinut colegul său de alianţă Călin Popescu-Tăriceanu, liderul PSD a replicat:

"Guvernul şi Parlamentul, ca şi instituţii, ne dorim ca acest raport să înceteze, pentru că am făcut paralelă cu aderarea noastră la Schengen, tot ceea ce se stabilise să facă România şi din punct de vedere tehnic, investiţional, şi legislativ s-a făcut, numai că de fiecare dată s-a mai spus că încă nu este suficient, că mai trebuie ceva, neaflând vreodată clar care mai sunt acele lucruri, care este foaia de parcurs care să trebuiască să fie îndeplinită. Această confuzie nu ajută. Dacă dumnealui crede sau dacă oficialii europeni cred că în situaţia internaţională din ce în ce mai complicată atât din Europa, cât şi din lume o atitudine bună şi corectă faţă de România nu este benefică, s-ar putea să fie o greşeală, dar eu vă spun că a fost, din punctul meu de vedere, o discuţie pozitivă şi sper să fie şi una cu rezultate bune".

În plus, şeful PSD a precizat că raportul MCV trebuie să cuprindă recomandări clare.

"În condiţiile în care vor fi foarte clare ultimele solicitări ale Comisiei care să fie îndeplinite de România, atunci înseamnă că putem discuta în mod realist de a prinde în această viaţă încheierea MCV; dacă nu vor fi lucrurile clare, înseamnă că-l putem considera ca şi un instrument politic care nu are foarte mare legătură cu ceea ce se întâmplă în justiţie", a arătat Dragnea.

În acelaşi timp, liderul PSD l-a rugat pe Timmermans săi informeze pe membrii Comisiei Europene despre ceea ce se întâmplă în România.

"Dumnealui mi-a spus că apreciază foarte mult programul nostru de guvernare şi că ar fi foarte bucuros să se implementeze. I-am dat vestea bună, pe care o să o şi prezint astăzi, că programul a fost implementat aşa cum era stabilit cel aprobat în Parlament şi că datele economice şi macroeconomice sunt mai bune chiar decât cele pe care le estimasem noi şi că Guvernul şi Parlamentul vor merge mai departe cu implementarea acestui program", a adăugat Dragnea.

Totodată, preşedintele social-democraţilor i-a cerut înaltului oficial european să sprijine România în absorbţia fondurilor europene şi în accesul României la Planul Juncker de investiţii.

"I-am spus, de asemenea, că o apreciem foarte mult pe Corina Creţu şi pentru că au apărut discuţii în presă la un moment dat, are în continuare susţinerea atât a Guvernului, cât şi a Parlamentului — a majorităţii parlamentare—, cât şi susţinerea politică a partidului din care a făcut parte", a punctat Dragnea.

De asemenea, şeful Camerei Deputaţilor a subliniat că aderarea la Schengen a României rămâne categoric o prioritate.

"Priorităţile noastre sunt din programul de guvernare. Şi cu aderarea la Schengen, dacă mai este ceva de făcut, trebuie să spună, numai că a devenit aşa un 'never in this story'. I-am mai spus că în România a produs îngrijorare modul cum Comisia a prezentat Minority six pack, modul în care a fost prezentată această decizie a Curţii de la Luxemburg, dar el m-a asigurat că era obligată Comisia să ia act de decizia Curţii, neputând face mai mult, România neavând probleme în ceea ce priveşte respectarea drepturilor minorităţilor, dar au fost ceva temeri în societatea românească", a mai afirmat Dragnea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor