Draghi se încăpăţânează să rămână membru al ocultului Grup 30, în ciuda criticilor

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene. (Sean Gallup/Getty Images)
Andrei Popescu
19.04.2018

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a decis să rămână membru al Grupului 30, din care fac parte personalităţi de top din sectorul financiar, în ciuda presiunilor ca el să se retragă din grup pentru a proteja reputaţia instituţiei bancare pe care o conduce.

G30 este un forum privat de finanţatori, economişti, precum şi actuali şi foşti politicieni care discută cu uşile închise despre probleme economice globale.

Ombudsmanul european Emily O’Reilly a recomandat ca Draghi să renunţe la statutul de membru al G30 pentru a combate “percepţia publică” potrivit căreia ar putea fi compromisă independenţa BCE ca supervizor bancar.

BCE a respins miercuri recomandarea Ombudsmanului european, susţinând că discuţiile grupului G30 au ajutat banca să înţeleagă evoluţiile economice şi financiare.

“BCE continuă să considere apartenenţa preşedintelui la G30 ca fiind pe deplin compatibilă cu independenţa, reputaţia şi integritatea instituţiei şi, cel mai important, [continuă] să considere că acest lucru nu cauzează niciun conflict de interese”, a susţinut BCE într-o declaraţie.

În prezent printre membrii G30 se află Mario Draghi şi omologii săi britanic şi chinez, Mark Carney şi Zhou Xiaochuan, dar şi Jacob Frenkel, preşedintele gigantului bancar american JPMorgan, a cărei sucursală din Luxemburg este supervizată de BCE.

Dar O’Reilly a criticat ceea ce a descris ca fiind “natura secretă” care învăluie grupul G30, inclusiv modul în care sunt aleşi membrii şi ce anume se discută la întâlnirile respective. Ea a adăugat că BCE ar trebui să îşi înăsprească regulile privind angajamentele publice.

Investigaţia sa a fost declanşată de o plângere făcută de grupul activist Corporate Europe Observatory, care a criticat BCE pentru că este prea apropiată de sectorul financiar pe care ar trebui să îl supervizeze.

BCE a fost criticată şi pentru că a permis finanţatorilor să ocupe majoritatea locurilor în grupurile de consultanţă. Dar, ca o concesie pentru critici, BCE a început să stabilească întâlniri cu antreprenori din afara sectorului financiar.

La începutul acestui an, Draghi a respins apelurile unor parlamentari europeni ca finanţatorii care oferă sfaturi şi feedback-uri pentru BCE să se înregistreze drept lobbişti, precizând că aceştia doar furnizează “informaţii”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor