Alegerile din România: Un învingător surpriză ar putea marca o binevenită trecere la politica pragmatică (presă)

Victor Ponta şi Klaus Iohannis
Victor Ponta şi Klaus Iohannis (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

Klaus Iohannis a câştigat alegerile la 16 noiembrie în mare parte mulţumită unei prezenţe la vot de 62%, cea mai mare din ultimii 14 ani, care a reflectat un vot de protest împotriva lui Victor Ponta, scrie vineri The Economist într-un articol intitulat 'O victorie a bunului simţ'.

În ceea ce priveşte discursurile după victorie, a fost cel mai puţin bombastic pe care românii l-au auzit de multă vreme. 'Campania a trecut, ceea ce a fost de ales s-a ales. Acum trebuie să ne apucăm de treabă, eu sunt dispus să mă apuc foarte serios şi foarte hotărât de treabă', a declarat Klaus Iohannis, primarul liberal al Sibiului. El este primul român din minoritatea germană protestantă care este ales preşedinte, iar acest lucru reprezintă un şoc pentru o ţară atât de conservatoare, majoritar ortodoxă, potrivit sursei citate.

Klaus Iohannis a câştigat la 16 noiembrie în mare parte mulţumită unei prezenţe la vot de 62%, cea mai mare din ultimii 14 ani. Acest lucru reflectă un vot de protest împotriva lui Victor Ponta, premierul socialist care a fost principalul favorit în toate sondajele de opinie şi a a avut o campanie naţionalistă accentuată. Un alt factor decisiv a fost imaginea miilor de români de peste hotare stând la cozi ore în şir în faţa ambasadelor supraaglomerate fără a putea să voteze, ceea ce a încurajat şi mai mulţi votanţi acasă.

În condiţiile în care alegerile generale au loc abia în ultima parte a lui 2016, noul preşedinte trebuie să colaboreze acum cu guvernul condus de Ponta. Primele semne sunt încurajatoare: dl Ponta şi-a acceptat înfrângerea cu fair play, comentează The Economist.

Victor Ponta s-a angajat să colaboreze cu Klaus Iohannis şi nu vede niciun motiv pentru a demisiona. El le-a spus 'rebelilor' din partid 'să aibă înţelepciunea de a tăcea' şi a insistat că, atât timp cât are o majoritate parlamentară mare, va continua ca prim-ministru. El şi-a luat însă o săptămână de vacanţă, invocând tristeţea de după pierderea alegerilor prezidenţiale.

Economia a fost o chestiune importantă în alegeri, precizează The Economist. Iohannis l-a acuzat pe Ponta că a adus România în recesiune, iar prim-ministrul a ripostat cu cifre de la biroul de statistică ce dovedesc contrariul. FMI, al cărui program de împrumut preventiv cu România ar urma sa expire anul viitor, cere guvernului să păstreze un control strâns al cheltuielilor. În campanie, Victor Ponta a promis să mărească pensiile anul viitor şi l-a acuzat pe Klaus Iohannis că vrea să le reducă. În mod ironic, ar putea ţine acum de el, în calitate de prim-ministru, să opereze noi tăieri în 2015, conchide publicaţia britanică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe