Dosarul Vlad Filat: Avocatul şi procurorul se acuză reciproc de divulgarea parţială a listei de martori

Instanţa de judecată a decis ca numai 14 martori din cei peste 30 propuşi de avocatul lui Vlad Filat să fie audiaţi. Deşi procesul este unul închis, o parte din lista propusă de apărători a apărut cumva în presă, însă deocamdată nimeni nu s-a sesizat cu privire la această încălcare.
Igor Popa, avocatul fostului premier Vlad Filat (Captură: privesc.eu)
Maria Maevschi
16.04.2016

Cu puţin timp înainte de începerea şedinţei de judecată de vineri, în dosarul fostului premier Vlad Filat, în presă a apărut o listă cu potenţialii martori ai apărării, fapt ce ar putea afecta mersul acestui proces de judecată. Această scurgere de informaţii, la care au avut acces doar judecătorii şi procurorul, în opinia lui Igor Popa, ar putea avea un impact negativ asupra probelor apărării, deoarece martorii ar putea fi intimidaţi.

„Noi, avocaţii, condamnăm apariţia în presă a unei liste parţiale de martori. Este foarte suspect că această scurgere de informaţie a apărut cu 2 ore înainte ca instanţa să se pronunţe pe admisibilitatea probelor apărării. Este la fel de suspect faptul că acces la această informaţie au avut doar judecătorii şi procurorul. Noi considerăm că această scurgere ilegală de informaţie în presă va avea un impact negativ şi asupra probelor apărării, deoarece martorii care sunt invitaţi de către noi în instanţă pot fi real intimidaţi”, a declarat avocatul Igor Popa pentru presă.

Apărarea mai consideră că publicarea acelei liste de martori ar putea afecta grav bunul mers al acestui proces de judecată. Deşi nu neagă interesul sporit al societăţii asupra acestui proces de judecată, totuşi, Popa este de părere că „modul în care a avut loc această scurgere de informaţii în presă este unul total inadmisibil şi grosolan”.

„Pe această cale facem un apel public către procurori să se autosesizeze şi să investigheze cine se face responsabil de scurgerea în presă a acestor probe ale apărării şi în această ordine de idei vreau să menţionez că a fost încălcat grav dreptul la apărare a dlui Vlad Filat, dreptul la un proces echitabil şi, evident, egalitatea armelor în proces”, a adăugat partea apărării, conform privesc.eu.

Întrebat de jurnalişti dacă persoanele care apar în listă sunt cele invitate de avocaţi în calitate de martori în dosarul lui Vlad Filat, Igor Popa a evitat iniţial să comenteze, menţionând că nu doreşte să confirme „veridicitatea listei până când instanţa de judecată nu se va expune” cu privire la solicitarea procurorilor de a respinge peste 30 de martori ai apărării.

„În cazul în care în ţara noastră procurorii joacă rolul activ în investigarea infracţiunii, în cazul în care nu se vor autosesiza, înseamnă că vom depune o plângere cu autor necunoscut pentru a investiga această infracţiune”, a mărturisit avocatului fostului lider PLDM, Vlad Filat.

De cealaltă parte, procurorul care instrumentează cazul, Adriana Beţişor, neagă acuzaţiile aduse de avocat, afirmând că în urma unei retrospective a acţiunilor apărătorilor, „prima persoană care a făcut o dezvăluire a acestei liste a fost tot dl Popa când a spus că dl Drăguţanu (fostul guvernator al BNM – n.r.) este unul din martorii care figurează în lista indicată de către ei”.

Ulterior, la sfârşitul şedinţei de judecată Igor Popa a ţinut să precizeze că lista apărută în presă parţial este valabilă, adăugând că instanţa a acceptat doar 14 martori din cei peste 30 propuşi de partea apărării considerând acest lucru o încălcare a egalităţii armelor în proces, „deoarece procurorii au compărut în faţa instanţei cu peste 30 de martori. Nouă ni s-au acceptat doar 14 şi în partea motivată a hotărârii nu am găsit elemente plauzibile care să justifice acest refuz”.

Următoarea şedinţă de judecată în dosarul lui Vlad Filat va avea loc marţi, 19 aprilie, când va începe audierea martorilor din partea apărării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor