Moldova: Condiţiile din celula lui Vlad Filat nu sunt chiar „inumane” (galerie foto)

Rudele fostului premier Vlad Filat consideră că apariţia în presă a câtorva fotografii care prezintă celula acestuia este o încălcare a vieţii private.
Maria Maevschi
24.03.2016

La Penitenciarul nr.13, Vlad Filat este deţinut în condiţii inumane, a declarat în repetate rânduri avocatul acestuia, Igor Popa. Lucrurile însă nu stau chiar aşa cum au fost descrise de apărător.

Din câteva fotografii, în posesia cărora a intrat Today.md, se vede că fostul prim-ministru nu o duce chiar aşa cum se vehiculează în presă. Din contră, condiţiile de trai din celula sa sunt destul de bune. Este iluminată, are televizor cu ecran LED, cuptor cu microunde, reşou electric, chiar şi mobilierul este unul nou.

Avocatul lui Filat a declarat anterior în cadrul emisiunii „Politica” de la TV7 că „domnul Filat este plasat într-o celulă în capătul unui coridor, alături este o ieşire principală şi o masă cu doi gardieni, este un telefon cu sunet zgomotos, care sună şi ziua şi noaptea. Noi considerăm că se face abuz de unele acţiuni”.

În replică, Departamentul Instituţii Penitenciare (DIP) a afirmat că celula în care este deţinut Vlad Filat are 9 metri pătraţi. Tocmai pentru a-i fi respectat statutul de deţinut în arest preventiv, care beneficiază de prezumţia de nevinovăţie şi nefiind condamnat de o instanţă, acesta se bucură de mai multe facilităţi.

Ulterior, rudele lui Filat au postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin intermediul căruia confirmă că celula aparţine fostului lider PLDM, Vlad Filat, precizând că „toate lucrurile din imagini, dar absolut toate, (începând cu farfuriile, şerveţele şi terminând cu televizorul) au fost puse la dispoziţie de către rude. Mai mult, tot cu ajutorul rudelor, au fost reparate două celule. În una dintre ele, se află acum Vlad Filat”.

Pe de altă parte, acestea s-au arătat nemulţumite de faptul că administraţia penitenciarului a permis cuiva să facă aceste poze.

„Este în primul rând o încălcare a vieţii private. Concluzia este că, în lipsa lui Vlad Filat, oricine poate intra în celulă fără ca el să fie informat. Dacă acest lucru se întâmplă, avem toate motivele să credem că viaţa lui Vlad Filat este pusă în pericol iar, în lipsa lui, în celulă i s-ar putea pune droguri, telefoane mobile sau substanţe care i-ar pune în pericol viaţa”, se mai arată în mesajul rudelor. Totodată, rudele au cerut „instituţiilor pentru apărarea drepturilor omului să ia atitudine faţă de caz”.

Vlad Filat a fost reţinut la 15 octombrie 2015 şi plasat în arestat preventiv pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă, în prezent fiind deţinut în Penitenciarul Nr. 13 din Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor