Dosarul Petromservice. Sorin Ovidiu Vîntu, 6 ani şi două luni de închisoare cu executare

Părintele FNI Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare în dosarul Petromservice.
Sorin Ovidiu Vintu
Sorin Ovidiu Vintu (Epoch Times România)

Dosarul devalizării Petromservice a ajuns la final. Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la 6 ani şi două luni de închisoare cu executare.

La rândul său, sindicalistul Liviu Luca a primit 6 ani de închisoare, iar Octavian Ţurcan, un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu, 5 ani şi 10 luni de închisoare.

Instanţa a împărţit condamnări şi în cazul foştilor membri ai conducerii Petromservice: Gheorghe Şupeală - 6 ani, Zizi Anagnastopol - 3 ani şi 6 luni, Ioan Bohâlţeanu - 4 ani, Sorin Mihai - 3 ani, Bogdan Radu Negrutzi - 4 ani, Rino Raichovich Graziano - 3 ani şi 6 luni, Mihai Viorel Râmboacă - 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare, Răzvan Florin Râmboacă - 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare şi Daniela Braşoveanu - 1 an cu suspendare.

Potrivit Agerpres, despăgubirile stabilite de instanţa de fond în dosarul falimentării companiei Petromservice se ridică la peste 83 milioane euro.

În septembrie 2012, Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi foştii directori ai Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnastopol au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani şi delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro. Liviu Luca, Sorin Mihai, Gheorghe Şupeală, Bogdan Negrutzi, Ioan Bolhâlţeanu, Zizi Anagnastopol, Graziano Rino Raichovich au fost trimişi în judecată pentru delapidare, iar Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, pentru complicitate la delapidare şi spălare a banilor.

Conform procurorilor, în 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acţionarul majoritar al SC Petromservice SA achiziţionând 49,35% din acţiunile societăţii realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd (înmatriculată în Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real în sensul prevăzut de Legea 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor şi de Directiva 2005/60/CE.

"În acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioară desfăşurată de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcţiile de membri ai Consiliului de Administraţie, director general şi director financiar", a arătat Parchetul instanţei supreme.

Anchetatorii au stabilit faptul că Sorin Ovidiu Vîntu l-a ajutat pe Liviu Luca la administrarea companiei, prin finanţarea preluării pachetului de acţiuni.

Potrivit procurorilor, un rol important l-a avut şi Octavian Ţurcan, cel care intermedia relaţia inculpaţilor cu companiile înmatriculate în Cipru pe care le controlau şi cu băncile din această ţară.

SC Petromservice SA a vândut în 2007 activitatea de servicii petroliere, pentru care a primit suma totală de cca 325 milioane euro.

"Întrucât, în aceeaşi perioadă, împotriva societăţii erau în curs de desfăşurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obţinute de către angajaţi prin intermediul unor hotărâri judecătoreşti, inculpatul Luca Liviu a hotărât că lichidităţile societăţii să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Vîntu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaţilor sau să fie distribuite ca dividende acţionarilor minoritari", au arătat procurorii.

Sorin Ovidiu Vîntu este deţinut în penitenciar, fiind condamnat definitiv de instanţa supremă, în 24 ianuarie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa.

Vîntu a mai fost trimis în judecată, alături de Liviu Luca, Octavian Ţurcan, Gheorghe Şupeală şi alte şapte persoane, în 31 ianuarie, pentru spălare de bani şi delapidarea patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la cca 12 milioane de euro.

Acesta este judecat şi în dosarul privind devalizarea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), fiind acuzat de spălare de bani şi instigare la delapidare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne