CSM a decis: Traian Băsescu, pe lista neagră a denigratorilor justiţiei

Consiliul Superior al Magistraturii a sancţionat o serie de declaraţii controversate făcute de fostul preşedinte Traian Băsescu prin care se induce ideea unei funcţionări anormale şi incorecte a sistemului judiciar, în special în ceea ce priveşte activitatea profesională a procurorilor DNA.
Traian Băsescu la Congresul PMP. 24 octombrie 2015 (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
15.07.2016

Fostul preşedinte Traian Băsescu a emis în spaţiul public o serie de acuzaţii care au depăşit limitele admisibile ale discursului public, impactul acestora asupra justiţiabililor fiind profund negativ, de natură a le afecta încrederea în actul de justiţie, a stabilit, în cadrul şedinţei de joi, plenul Consiliul Superior al Magistraturii.

Verificările au fost efectuate de Inspecţia Judiciară la solicitarea preşedintelui CSM, formulată ca urmare a sesizării Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi au vizat declaraţiile făcute pe 15 iunie de Traian Băsescu într-o intervenţie telefonică la România TV, preluate ulterior şi de alte instituţii de presă.

Plenul CSM a apreciat că afirmaţiile lui Traian Băsescu referitoare la activitatea profesională a procurorilor DNA sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii justiţiei, aducând atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

"Fostul preşedinte a acreditat ideea că activitatea de urmărire penală şi judiciară a procurorilor DNA este coordonată şi influenţată prin impunerea unor soluţii de către instituţii sau persoane din afara sistemului judiciar.

În acest context, domnul Băsescu a făcut trimiteri la concluziile orale susţinute de procurorul DNA – Structura Teritorială Constanţa în faţa instanţei de judecată la momentul soluţionării dosarului penal în care fratele său, domnul Mircea Băsescu, avea calitatea de inculpat.

De asemenea, în cursul intervenţiei telefonice, a folosit cuvinte depreciative la adresa domnului Jean Uncheşelu, procuror DNA – Structura Centrală, acuzându-l că a încercat să obţină denunţuri împotriva sa", a arătat CSM în cadrul unui comunicat de presă remis vineri.

Inspectorii judiciari au constatat că afirmaţiile lansate în spaţiul public - prin care se induce ideea unei funcţionări anormale şi incorecte a sistemului judiciar, în special pe componenta de exercitare a sarcinilor de serviciu ale procurorilor DNA, parte a mecanismului justiţiei - sunt nefondate, nefiind identificate probe sau alte indicii care să le susţină şi nici o eventuală atitudine neconformă, abuzivă sau nedeontologică a organelor de urmărire penală în sensul afirmaţiilor lansate în spaţiul public.

"Declaraţiile fostului preşedinte al României - persoană care se bucură în continuare de o anumită cotă de încredere din partea opiniei publice - au depăşit limitele admisibile ale libertăţii de exprimare, impactul acestora asupra justiţiabililor fiind profund negativ, de natură a le afecta încrederea în actul de justiţie.

Plenul Consiliului a apreciat că afirmaţiile lansate în spaţiul public la data de 15 iunie (...) sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii sistemului judiciar, aducând atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său", a mai transmis CSM.

De asemenea, în temeiul Protocolului privind colaborarea dintre CSM şi CNA, încheiat la data de 17 noiembrie 2011, Plenul Consiliului a hotărât sesizarea Consiliului Naţional al Audiovizualului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor