Dosarul Voicu-Păun-Diaconu, pe masa Înaltei Curţi

Dosarul în care sunt inculpaţi deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, alături de fostul şef al Fiscului, Gelu Diaconu, a intrat în faza de judecată.
Mădălin Voicu
Mădălin Voicu (Epoch Times România)

Deputatul Mădălin Voicu, colegul său Nicolae Păun, fostul şef ANAF, Gelu Diaconu, alături de alţi nouă inculpaţi au fost trimişi în judecată într-un dosar de corupţie cu un prejudiciu estimat la 27 milioane de lei, reiese dintr-un comunicat de presă remis miercuri de DNA.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator şi a popririi asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpaţilor.

Dosarul a ajuns pe masa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.

În acest dosar, deputatul Nicolae Păun, preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor "Pro Europa", este acuzat de săvârşirea în formă continuată a nu mai puţin de opt infracţiuni:

- folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene;

- schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei;

- deturnare de fonduri;

- spălare a banilor;

- cumpărare de influenţă;

- fals în înscrisuri sub semnătură privată;

- efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite;

- folosire, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect.

La rândul său, deputatul Mădălin Voicu este acuzat de săvârşirea în formă continuată a infracţiunilor de trafic de influenţă, fals în declaraţii, spălare a banilor şi folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În faţa magistraţilor vor merge şi fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Gelu Diaconu, şi fostul vicepreşedinte al acestei instituţii, Mihai Gogancea Vătăşoiu, ambii suspectaţi de abuz în serviciu, dar şi soţia lui Mădălin Voicu, Carmen Olteanu, care este acuzată de spălare de bani.

În dosar mai sunt implicaţi şi Florentina Rotariu, la data faptelor manager general al Asociaţiei Partida Romilor "Pro Europa", Gheorghe Ivan, la data faptelor manager al proiectului "Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi", Costel Iulian Paraschiv, la data faptelor manager al proiectului "Acces pe piaţa muncii, o şansă pentru tine", Valeria Irina Mărgărit (fostă Radu), director economic al Asociaţiei Partida Romilor "Pro Europa" , Valentin Pepenel, Grigore Vasilică şi firma Niki Scorpion Alcom SRL.

Dosarul Voicu-Păun-Diaconu, în viziunea DNA

1. La iniţiativa Asociaţiei Partida Romilor "Pro Europa", al cărei preşedinte este deputatul Păun Nicolae, a fost realizat, în toate judeţele României, în perioada 2010 - 2013, proiectul "Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi", cu finanţare din fonduri europene.

Prin implementarea proiectului se urmăreau mai multe aspecte, printre care crearea a 200 de noi locuri de muncă şi implicarea, în iniţiative de antreprenoriat social, a unui număr de peste 3.000 de persoane provenite din grupuri defavorizate. Prin cererea de finanţare s-a stabilit că grupul ţintă va beneficia de servicii şi activităţi care să conducă la creşterea capacităţii de a participa pe piaţa muncii, la creşterea motivaţiei de a deveni persoane active, la creşterea gradului de informare.

Din probele administrate a reieşit că grupul ţintă a fost constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanţii, aceştia din urmă neavând cunoştinţă despre faptul că au făcut parte din grupul ţintă.

Totodată, în momentul semnării contractului, deputatul Păun Nicolae a impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donaţie organizaţiei Asociaţia Partida Romilor "Pro Europa". Astfel, în contul deţinut de Asociaţia Partida Romilor "Pro – Europa", în perioada 27.09.2010 – 19.12.2013 au fost efectuate donaţii în sumă totală de 428.307,11 lei.

Din probele administrate a reieşit că obiectivele proiectului nu au fost realizate, în sensul că majoritatea banilor destinaţi proiectului (77%) au fost folosiţi pentru plata salariilor angajaţilor proiectului, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului ţintă.

Astfel, a rezultat faptul că sumele acordate ca finanţare proiectului "Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi" sunt neeligibile în integralitatea lor, astfel că s-a creat un prejudiciu în suma totală de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentând fonduri europene şi 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), având în vedere operaţiunile ilicite derulate de conducerea Asociaţiei Partida Romilor şi de către managementul proiectului.

2. Tot prin Asociaţia Partida Romilor "Pro Europa", în perioada 2010 – 2013, s-a derulat şi proiectul cu finanţare intitulat "Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine", cu finanţare din fonduri europene.

Obiectivul general al proiectului a constat în sprijin pentru integrarea socio-profesională şi accesul la o calificare relevantă pe piaţa muncii pentru şomerii tineri, de lungă durată şi persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie romă, din 9 judeţe ale ţării (Alba, Bacău, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Mureş şi Vaslui). Programele de formare de care urmau a beneficia cei din grupul ţintă au fost: lucrător în construcţii, lucrător în izolaţii, zidar, pietrar, tencuitor, barman, bucătar, chelner, lucrător în comerţ, frizer, manichiurist, pedichiurist etc.

În acest sens au fost selectate peste 3.000 de persoane care au fost îndrumate să parcurgă programe de calificare profesională, respectiv tineri cu vârsta între 15-24 de ani, şomeri de lungă durată, şomeri tineri şi persoane inactive.

Şi de această dată, a rezultat faptul că unii dintre participanţi au urmat câteva ore de curs şi la final au primit un certificat de absolvire, precum şi sume de bani între 300 şi 600 de lei, în timp ce alte persoane, deşi s-au înscris la cursuri, nu au participat la niciunul, dar au primit sume de bani între 300 şi 600 de lei sau nu au primit deloc.

Din probele administrate a reieşit că proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fără a se urmări instruirea temeinică a cursanţilor şi fără a se parcurge într-un mod relevant cele 360 de ore prevăzute de contractele de pregătire profesională, astfel că s-au irosit în mod nejustificat resursele financiare atrase din Fondului Social European şi din bugetul de stat, iar sumele acordate ca finanţare sunt neeligibile în integralitatea lor.

A fost creat un prejudiciu în sumă totală de 14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European şi 1.538.529 lei din bugetul naţional).

Cu referire la ambele proiecte, inculpaţii Păun Nicolae, Rotariu Florentina, Ivan Gheorghe, Paraschiv Iulian Costel şi Mărgărit (fostă Radu) Irina-Valeria au obţinut pe nedrept fonduri europene aferente celor două proiecte, în sensul în care:

- au determinat stabilirea grupurilor ţintă cu persoane fictive, în baza întocmirii unor documente ce nu corespundeau realităţii;

- i-au determinat pe angajaţii din cadrul celor două proiecte să plătească un procentaj din salariul pe care îl încasau către Asociaţia Partida Romilor "Pro Europa", cu titlu de donaţie. Donaţiile astfel strânse, în mod nelegal, de asociaţie, totalizează 1.364.098,11 lei (428.307,11 lei aferente proiectului "Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi" şi 935.791 lei aferente proiectului "Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine");

- au întocmit şi a semnat cererile de plată aferente celor două proiecte, pe baza de documente justificative ce nu corespundeau realităţii, având ca urmare prejudicierea bugetului comunităţilor europene cu suma totală de 24.220.396,43 lei şi bugetul de stat cu suma totală de 3.030.312 lei, reprezentând partea de cofinanţare;

- au încheiat şi semnat în cadrul proiectului "Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine" a unui număr de 17 contracte de împrumut fictive şi retragerea, în baza acestora, din conturile Asociaţia Partida Romilor "Pro Europa" a sumei de 846.000 lei, sub pretextul restituirii unor datorii inexistente, sumele retrase provenind din plăţile efectuate de către Ministerul Fondurilor Europene.

Sume de bani alocate de la bugetul de stat au fost obţinute pe nedrept de către inculpaţii Păun Nicolae, Rotariu Florentina şi Mărgărit (Fosta Radu) Irina-Valeria şi prin prezentarea, ca documente justificative, a unui număr de 2.018 convenţii civile încheiate în mod fictiv de Asociaţia Partida Romilor, în virtutea derulării acţiunilor raportate către Departamentul de Relaţii Interetnice.

În perioada 2010-2014, inculpaţii Păun Nicolae, Ivan Gheorghe, Paraschiv Iulian Costel, Mărgărit (fostă Radu) Irina Valeria şi Rotariu Florentina, pentru a disimula sumele de bani obţinute în maniera de mai sus au creat circuite financiare, prin care au disimulat sumele de bani obţinute din donaţii, în scopul de a da o aparenţa legală cheltuielilor din cadrul celor două proiecte.

De asemenea, în acelaşi scop, inculpaţii Păun Nicolae, Paraschiv Iulian Costel şi Rotariu Florentina s-au folosit de cele 17 contracte de împrumut amintite mai sus, încheiate în mod fictiv, pentru a retrage din conturile Asociaţiei suma de 846.000 lei, sub pretextul restituirii unor datorii inexistente. Totodată, în aceeaşi perioadă inculpaţii Grigore Vasilică, Pepenel Valentin, Olteanu Carmen, Rotariu Florentina şi Ivan Gheorghe au dobândit, cu titlu de salariu sume de bani cunoscând că aceştia provin din fraudarea fondurilor aferente celor două proiecte.

La data de 27 octombrie 2014, inculpata Mărgărit (fostă Radu) Irina Valeria a depus în conturile Asociaţiei Partida Romilor "Pro Europa" suma de 268.500 lei, cunoscând provenienţa ilicită a acesteia, respectiv din fraudarea fondurilor comunităţii europene şi a celor provenite de la bugetul de stat.

În perioada 2011-2015, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor "Pro Europa", Păun Nicolae a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 216.502 lei, deputatului Mădălin Voicu ("plăţi drepturi de autor") şi a asigurat un salariu în sumă totală de 194.241 lei soţiei acestuia, inculpata Olteanu Carmen (fără nicio contraprestaţie), în cadrul unuia din proiectele derulate de Asociaţia Partida Romilor.

Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcţionari şi demnitari, intervenţii concretizate în contextul validării proiectelor cu finanţare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice şi în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor "Pro Europa".

De asemenea, în acelaşi context, ca urmare a demersurilor iniţiate de deputatul Păun Nicolae şi mijlocite de deputatul Mădălin Voicu, preşedintele A.N.A.F. Diaconu Gelu - Ştefan, împreună cu vicepreşedintele A.N.A.F., Gogancea-Vătăşoiu Mihai au emis, cu încălcarea dispoziţiilor legale, circularele nr. 10/07.01.2015 şi A-PRS1391/08.05.2015. Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin convenţii civile la Asociaţia Partida Romilor şi notificate de către organele fiscale că figurează cu debite restante aferente contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anul 2012, de la plata acelor contribuţii. De asemenea, organele competente erau notificate că acele persoane nu aveau această obligaţie de plată.

Astfel, s-a dispus fie neîncasarea, prin necomunicare/stoparea transmiterii către contribuabili a deciziilor privind regularizarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012, fie neluarea măsurilor pentru încasarea contribuţiilor, în cazul deciziilor deja comunicate.

Aceste acţiuni au produs, pe de o parte, un prejudiciu bugetului de stat (aferent neîncasării contribuţiilor sociale) iar pe de altă parte un folos patrimonial în beneficiul Asociaţiei Partida Romilor "Pro Europa".

În contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din anul 2012, inculpatul Voicu Mădălin Ştefan, folosindu-se de calitatea de preşedinte de onoare al Asociaţiei Partida Romilor "Pro Europa", a solicitat şi a obţinut, în numerar, de la reprezentanţii acesteia, suma de 100.000 lei. Această sumă de bani a fost folosită de inculpat în campania electorală din anul 2012, în care a candidat din partea unui partid politic pentru obţinerea calităţii de deputat.

În perioada 2004-2015, inculpatul Păun Nicolae, în contextul în care deţinea calitatea de deputat în Parlamentul României, a condus în fapt activitatea SC Niki Scorpion Alcom SRL (inclusiv prin reprezentarea acesteia), sens în care a intermediat şi a facilitat obţinerea de credite bancare pentru societate, a întocmit acte financiare şi contabile justificative în contextul unor controale ale organelor fiscale.

De asemenea, în perioada iulie - decembrie 2014, inculpatul Păun Nicolae a diminuat creditul societăţii respective, prin vânzarea în condiţii păguboase a unor terenuri aparţinând acesteia.

În perioada 2011-2015, cu intenţie, inculpatul Mădălin Voicu, în exercitarea obligaţiilor ce derivă din calitatea de deputat, a depus la Camera Deputaţilor declaraţii de avere, fără a declara suma de 216.502 lei, obţinută în condiţiile de mai sus precum şi fără a declara încasarea contravalorii unui autoturism pe care l-a vândut către Asociaţia Partida Romilor "Pro Europa", în valoare de 40.000 lei.

În lunile ianuarie şi februarie 2016, în contextul desfăşurării cercetărilor în prezenta cauză, inculpatele Rotariu Florentina şi Mărgărit (fostă Radu) Irina-Valeria au încheiat două contracte de asistenţă juridică în numele Asociaţiei Partida Romilor "Pro Europa", fără a avea acordul Consiliului Director.

Aceste documente au fost încheiate în condiţiile în care asistenţa juridică şi reprezentarea în faţa organelor judiciare nu era asigurată pentru persoana juridică Asociaţia Partida Romilor "Pro Europa", ci în mod individual pentru persoanele cercetate în cadrul dosarului penal, respectiv inculpaţii: Rotariu Florentina, Radu Irina Valeria, Paraschiv Iulian, Paraschiv Bogdan.

Acest demers infracţional a avut ca urmare diminuarea patrimoniului Asociaţiei Partida Romilor "Pro Europa" cu sumele de 163.389,60 lei, respectiv 133.755 lei."