Cristi Danileţ, o poveste cu tâlc pentru presupuşii plagiatori care vor să renunţe la doctorate

Nouă presupuşi plagiatori au depus cerere de renunţare la doctorat pentru a scăpa de un eventual verdict nefavorabil şi de eticheta aferentă acestuia. În acest context, judecătorul Cristi Danileţ atrage atenţia că fapta este furt chiar dacă înapoiezi ceea ce ai luat de la altul fără drept.
Cristi Danileţ (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
09.07.2016

La scurt timp după ce s-a aflat în presă că nouă presupuşi plagiatori - majoritatea coordonaţi de generalul Gabriel Oprea - au făcut cereri de renunţare la doctorate, judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a rememorat, pe blogul personal, o poveste din manualele studiate în copilărie care este foarte sugestivă pentru această situaţie.

Când era copil, într-unul din manualele studiate de Cristi Danileţ era o povestioară cu "un copil obrăznicuţ". Pentru fiecare faptă rea, tatăl său bătea câte un cui în uşă. La un moment dat, puştiul întreabă cum să facă să dispară acele cuie, iar taică-său îl sfătuieşte să facă fapte bune.

La fiecare faptă bună făcută, puştiul scotea câte un cui din uşă. După ultimul cui scos, vine fericit la tatăl său şi îi spune: "Tată, tată, uite, am scos şi ultimul cui!". Tatăl se uită la el şi îi spune: "Bine, fiule, dar să ştii că au rămas urmele cuielor".

"Atunci când cineva îşi însuşeşte un bun care nu îi aparţine şi pe care l-a luat fără drept de la altcineva, fapta se numeşte FURT. Astfel, infracţiunea există chiar în momentul în care bunul a intrat în posesia infractorului.

Nu are importanţă dacă ulterior bunul este dat la altul, aruncat, distrus sau înapoiat. Şi insist: după comiterea însuşirii unui bun, degeaba acel bun este înapoiat de infractor, căci furtul există chiar dacă paguba a fost reparată. PLAGIATUL este o faptă de furt. Furt intelectual", a explicat Cristi Danileţ.

Cei nouă presupuşi plagiatori care au făcut cereri de renunţare la titlul de doctorat sunt: fostul ministru de interne Radu Stroe, fostul ministru al Apărării Mihai Stănişoară, procurorul general adjunct al României, Bogdan Licu, fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate al lui Traian Băsescu, Daniel Moldoveanu, fostul şef al Comisiei parlamentare de control al SIE, Romeo Raicu, fostul ministru al Economiei în Guvernul Ponta, Mihail Tudose, fostul primar al Sectorului 2 din Bucureşti Neculai Onţanu, fosta secretară a ex-ministrului de interne Gabriel Oprea, Adela Loredana Popescu, nepoata lui Gabriel Oprea şi fosta avocată a lui Victor Ponta, Loredana Radu.

"Ce recunoaştere mai bună a faptului că au plagiat ne-ar mai trebui? Singura motivaţie pentru care cele nouă persoane au făcut cerere de renunţare la doctorat este pentru a scăpa de verdictul de plagiat şi de eticheta de plagiator", a comentat jurnalista Emilia Şercan, care i-a deconspirat pe cinci dintre cei nouă presupuşi plagiatori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor