Dosarul "Lucinschi". Ginerele lui Băsescu şi un procuror DIICOT, urmăriţi penal pentru complicitate la şantaj
alte articole
Procurorii DNA au dispus marţi începerea urmăririi penale faţă de procurorul DIICOT, Remus Tudoran Jurj, şi faţă de ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la şantaj în dosarul în care Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, a fost reţinut pentru că ar fi constrâns un om de afaceri să-i dea patru milioane de euro pentru a-şi retrage o plângere penală.
În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
"În perioada decembrie 2014 - martie 2015, inculpatul Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea suspecţilor Pricop Radu şi Jurj Tudoran Remus, a exercitat asupra unui om de afaceri, acţiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă, în vederea retragerii unei plângeri penale formulate la D.I.I.C.O.T, ce face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni (printre care şi gestiune frauduloasă).
De asemenea, inculpatul i-a promis omului de afaceri că va depune diligenţele necesare, astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracţiunea de „gestiune frauduloasă”, pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.
În aceeaşi perioadă, pentru a adăuga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrângere şi mai puternic, în concordanţă cu valoarea sumei respective, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins că are influenţă, direct şi indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri.
În acest sens, inculpatul i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri şi pentru soluţionarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente.
La data de 17 martie 2015, pentru acest „ajutor”, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins şi a primit de la omul de afaceri, dreptul de creanţă asupra sumei de 2.000.000 euro, în forma unui contract fictiv de împrumut.
Prin acest document, omul de afaceri recunoştea că ar datora personal inculpatului Lucinschi Sergiu suma de 2.000.000 euro, angajându-se să îi restituie până la data de 24 decembrie 2015.
Concret, suspectul Pricop Radu l-a sprijinit în activitatea infracţională pe inculpatul Lucinschi Sergiu, prin redactarea, în anul 2013, a plângerii penale ce face obiectul unui dosar penal şi prin formularea ulterioară (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor soluţii nelegale, pentru remiterea sumei de 4.000.000 euro către inculpatul Lucinschi Sergiu, inclusiv cea privind recunoaşterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri, sub imperiul constrângerilor repetate.
Suspectul Jurj Tudoran Remus, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care-l priveau pe acelaşi om de afaceri, printre care şi cauza anterior menţionată, în perioada ianuarie 2015-martie 2015, l-a sprijinit în mod constant, pe inculpatul Lucinschi Sergiu, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcţie de cum decurgeau discuţiile pentru remiterea banilor.
Astfel, la data de 19 februarie 2015, suspectul Jurj Tudoran Remus a emis, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind organul judiciar competent (în speţă instanţa de judecată), o ordonanţă prin care i-a permis omului de afaceri părăsirea pentru 5 zile a teritoriului României, cu destinaţia Zambia.
Ulterior, la 06 martie 2015, cu prilejul prelungirii măsurii controlului judiciar faţă de omul de afaceri, într-una dintre cauze, suspectul Jurj Tudoran Remus, i-a comunicat acestuia că are în lucru şi alt dosar penal şi că, dacă cele sesizate se vor confirma, va lua măsurile care se impun.
Această presiune a fost pusă asupra omului de afaceri ca urmare a discuţiilor anterioare, contradictorii, dintre acesta şi inculpatul Lucinschi Sergiu, cu privire la acceptul de a-i remite banii.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. Suspecţilor Jurj Tudoran Remus şi Pricop Radu li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală."
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.