Dosarul Bica: Crinuţa Dumitrean, trimisă în arest la domiciliu. Alina Bica rămâne după gratii

Fosta şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Crinuţa Dumitrean, arestată în dosarul vizând acordarea unei despăgubiri ilegale de 62 de milioane de euro pentru un teren supraevaluat din Capitală, va fi cercetată în arest la domiciliu, în urma unei decizii pronunţate marţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, relatează Hotnews. Colega sa de dosar, Alina Bica, va rămâne în arest preventiv. Decizia ICCJ este definitivă.
Alina Bica (gov.ro)
Loredana Diacu
24.02.2015

Fosta şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Crinuţa Dumitrean, arestată în dosarul vizând acordarea unei despăgubiri ilegale de 62 de milioane de euro pentru un teren supraevaluat din Capitală, va fi cercetată în arest la domiciliu, în urma unei decizii pronunţate marţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, relatează Hotnews. Colega sa de dosar, Alina Bica, va rămâne în arest preventiv. Decizia ICCJ este definitivă.

În urma decizie ICCJ, vor fi plasaţi în arest la domiciliu şi fostul vicepreşedinte al ANRP, Dragoş George Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, care a făcut şi ea parte din comisia pentru stabilirea despăgubirilor din ANRP, precum şi expertul evaluator Emil Nuţiu.

Magistraţii au mai decis menţinerea controlului judiciar asupra beneficiarului despăgubirii de peste 62 de milioane de euro, afaceristul Gheorghe Stelian, precum şi faţă de Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu şi Oana Vasilescu, cercetaţi în dosarul Alinei Bica.

Reamintim că Alina Bica a fost arestată preventiv în luna noiembrie, fiind acuzată de abuz în serviciu în legătură cu despăgubirile aprobate în 2011 lui Gheorghe Stelian pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita, supraevaluat cu aproape 62 de milioane de euro.

Pe 15 decembrie 2014, Bica a fost trimisă în judecată, alături de alţi membri ai comisiei, respectiv Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte al ANRP şi şefă a comisiei, fostul vicepreşedinte ANRP Sergiu Ionuţ Diacomatu, deputatul Cătălin Florin Teodorescu, fost vicepreşedinte al ANRP, Remus Virgil Baciu, de asemenea fost vicepreşedinte al ANRP, Oana Vasilescu, fost şef de birou la Ministerul Justiţiei, Dragoş George Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF şi Lăcrămioara Alexandru.

Toţi aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Evaluatorul Emil Nuţiu şi afaceristul Gheorghe Stelian sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Faptele, potrivit DNA

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) s-a sesizat din oficiu pe 15 octombrie 2014 în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni de corupţie privind reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, sector 2.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitală cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.

Membrii comisiei au luat la cunoştinţă despre raportul de evaluare a terenului fără să constate că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei). În consecinţă, statul român a fost prejudiciat cu 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro), prin supraevaluarea terenului.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că Alina Bica ar fi primit, prin interpuşi, un teren în Snagov, pe care ulterior l-ar fi vândut, parte din bani ajungând la Dorin Cocoş (fostul soţ al Elenei Udrea), pentru înlesnirea aprobării de către comisia din ANRP a dosarului lui Gheorghe Stelian.

Mai menţionăm, în context, că procurorul şef DIICOT Alina Bica a fost intens mediatizată înainte de primul tur al prezidenţialelor cu ocazia apariţiei în presă a unor fotografii alături de Elena Udrea, cele două făcând shopping la Paris.

Bica a fost numită şefă a DIICOT în mai 2013 la propunerea ministrului interimar al Justiţiei de atunci, premierul Victor Ponta. Înainte de această numire, în septembrie 2012, numele Alinei Bica era vehiculat pentru funcţia de procuror general. În aceeaşi perioadă, în presă a fost publicată interceptarea unei convorbiri telefonice pe care aceasta ar fi avut-o cu fostul şef al ANAF Sorin Blejnar (trimis în judecată într-un dosar de evaziune fiscală şi constituire şi sprijin de grup infracţional), discuţie în care Bica se interesa de funcţia pe care urma sa o ocupe la ANAF o cunoştinţă a sa.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor