Dosarul "Ayahuasca": Timp de aproape 1.500 de zile judecătorii nu ar fi "ştiut" care este instanţa competentă să-l soluţioneze

Vanessa Youness
Andrei Popescu
19.07.2024

Dosarul “Ayahuasca” - în care fostul şef al Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) Gelu Oltean este acuzat de formarea unui grup infracţional în vederea distribuirii unor droguri de risc - o ia de la capăt după aproape 1.500 de zile în care judecătorii nu au “ştiut” care este instanţa competentă să-l soluţioneze, relatează Ziare.com.

Tribunalul Dâmboviţa va decide în acest caz controversat. Prima etapă a procesului este, însă, camera preliminară, care ar trebui să dureze doar 60 de zile. După verificarea legalităţii rechizitoriului, ar putea începe judecarea pe fond, apoi, apelul.

Totuşi, în prezent, nu se cunoaşte cât ar mai putea dura până la pronunţarea unei decizii definitive, având în vedere că s-au scurs patru ani fără nicio analiză pe fondul cauzei.

Potrivit sursei citate, din 2020 şi până în iulie 2024, dosarul a fost plimbat între Tribunalul Dâmboviţa şi Curtea de Apel Ploieşti. În acelaşi dosar mai sunt inculpaţi şi Vanessa Amal Youness, patroana unei clinice private de wellness (terapii complementare), considerată de procurori o apropiată a fostului şef DIPI, dar şi un fost ofiţer al armatei britanice, Thomas Ivor Mowbray Lishman, acuzat că intermedia şedinţe la clinica Vanessei Youness, unde s-ar fi consumat ayahuasca, plantă care ar avea efect halucinogen, sub formă de ceai.

Din rechizitoriu reiese că, începând cu anul 2017 şi până la data de 14 decembrie 2019, Gelu Oltean, Vanessa Youness şi Thomas Lishman au iniţiat o structură de crimă organizată, care a acţionat în mod coordonat atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul altor state (Spania, Olanda, Franţa, Mexic) după reguli bine stabilite, pentru o perioadă mare de timp, în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave privind operaţiuni fără drept cu droguri, pentru a obţine direct beneficii financiare consistente şi indirect informaţii care le-au generat alte foloase materiale.

Reamintim că, anul trecut, milionara Youness a scăpat prin prescripţie de o condamnare de 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă pentru afaceriştii din Dosarul Microsoft pe lângă fostul premier Emil Boc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor