Dosarul 7 aprilie 2009. Societatea civilă din R. Moldova: Autorităţile au ales amnezia selectivă

Persoanele cu funcţii de răspundere din RM, implicate în organizarea acţiunilor de tortură din aprilie 2009, au fost achitate de către instanţele de judecată. Aceştia au rămas la putere şi continuă să fie promovaţi în funcţii înalte, afirmă ONG-urile.
Protest în faţa Parlamentului RM în dosarul 7 aprilie 2009
Protest în faţa Parlamentului RM în dosarul 7 aprilie 2009 (amnesty.md)

Amnesty International Moldova, împreună cu alte organizaţii neguvernamentale din domeniul drepturilor omului, au organizat sâmbătă o acţiune publică de protest în faţa Parlamentului de la Chişinău, amintindu-le guvernanţilor că victimele din 7 aprilie 2009 încă mai aşteaptă să li se facă dreptate şi că în 9 ani nu s-a făcut nici un efort pentru a-i pedepsi pe cei vinovaţi de maltratarea protestatarilor. ONG-urile au condamnat inacţiunea statului privind nerespectarea drepturilor, discriminarea şi ignorarea constantă a victimelor torturii din aprilie 2009.

Totodată, protestatarii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de faptul că guvernanţii moldoveni au ales amnezia selectivă, persoanele cu funcţii de răspundere, implicate în organizarea sau favorizarea acţiunilor de tortură din aprilie 2009, rămânând la putere, în diferite forme şi/sau beneficiază de impunitate, fiind în mod surprinzător achitate de către instanţele de judecată: poliţistul Ion Perju, învinuit de omorârea protestatarului Valeriu Boboc, a evadat, iar persoanele cu funcţii de răspundere, care au admis tortura în masă, rămân a fi promovate în funcţii. Generalul Gheorghe Papuc s-a făcut bancher, comisarul Valentin Zubic a ajuns în slujba unui partid politic, şeful poliţiei municipale Vladimir Botnari asigură securitatea Î.S. „Moldtelecom”, iar Petru Corduneanu, Artur Reşetnicov şi alţii au devenit deputaţi în Parlament.

”Este profund regretabil că zeci şi sute de victime ale torturii au rămas traumatizate pe viaţă şi fără niciun suport real din partea statului, cu excepţia unor compensaţii băneşti, care au fost stabilite incomparabil de mici comparativ cu prejudiciul cauzat”, au semnalat ONG-urile participante la eveniment precizând că dezaprobă neexecutarea Hotărârii Parlamentului din 2010 prin care instanţelor competente li s-a ordonat „să verifice legalitatea acţiunilor fiecărui poliţist, procuror şi judecător, care a judecat protestatarii paşnici în comisariatele de poliţie şi au admis tortura în masă”, însă ulterior nu s-a făcut nimic pentru executarea acestei hotărâri.

În concluzie, reprezentanţii societăţii civile au atenţionat că atâta timp cât dreptatea pentru victimele din aprilie 2009 rămâne o problemă nerezolvată, autorii acţiunilor de tortură şi alte rele tratamente vor beneficia în continuare de impunitate. ”Cazul recent al regretatului Andrei Brăguţa a demonstrat încă odată că nimic nu s-a schimbat, iar eforturile raportate la ONU şi Consiliul Europei sunt cu regret nule, nu au niciun efect, deoarece sistemul a mai omorât un om în august 2017 în condiţii similare. Ne întrebăm, cine este următorul, dragă STAT de (ne)DREPT?”

Amintim că la 7 aprilie 2009, demonstraţiile post electorale din Chişinău, au escaladat şi câteva sute de persoane violente dintre miile de manifestanţi paşnici au pătruns cu forţa în sediul Preşedinţiei şi cel al Parlamentului. Poliţia a reţinut în total peste 600 de protestatari iar sute au fost bătuţi în timpul reţinerii dar şi în secţiile de poliţie aglomerate. Evenimentele traumatizante din aprilie 2009 au scos la lumină mai multe probleme sistemice subiacente, care facilitează şi în prezent tortura şi alte rele tratamente în Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe