Fost ministru de Interne moldovean achitat în dosarul "7 aprilie": Nu mă consider vinovat, dacă s-ar repeta aş proceda la fel

Protestatarii de la Chişinău s-au adunat în faţa sediului Preşedinţiei, 7 aprilie 2009. Protestele, care au început paşnic, au degenerat, clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei fiind incendiate.(arhivă)
Protestatarii de la Chişinău s-au adunat în faţa sediului Preşedinţiei, 7 aprilie 2009. Protestele, care au început paşnic, au degenerat, clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei fiind incendiate.(arhivă) (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

Fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, condamnat în ianuarie de Curtea de Apel Chişinău la patru ani de închisoare cu executare în dosarul "Evenimentelor din 7 aprilie 2009", iar săptămâna trecută declarat nevinovat de Curtea Supremă de Justiţie, face primele declaraţii, după ce s-a ascuns de poliţie timp de jumătate de an, peste hotare.

Într-un interviu pentru postul de televiziune TV 7, citat de anticorupţie.md, acesta afirma că nu se consideră vinovat şi că ar proceda la fel dacă ar pus în situaţie similară.

„Nu mă consider vinovat. Parţial sunt satisfăcut de decizie. Dacă s-ar întâmpla încă o dată asemenea evenimente, am proceda la fel. Dacă este stabilită persoana clară de săvârşirea omorului, atunci trebuie să răspundă. Dacă şi alţi lucrători de Poliţie sunt găsiţi vinovaţi şi ei trebuie să răspundă”, a declarat Papuc.

Odată cu Gheorghe Papuc, la 30 iunie, a fost achitat şi fostul comisar general al municipiului Chişinău, Vladimir Botnari, acuzat, de asemenea de neglijenţă în serviciu soldată cu moartea tânărului Valeriu Boboc, în timpul protestelor din 7 aprilie.

Papuc este acuzat într-un alt caz, care nu are nici o legătură cu 7 aprilie, şi anume abuz în serviciu, încheind, în perioada guvernării comuniste, cu administraţia Sanatoriului “Constructorul”, aflat în sectorul Botanica al Chişinăului, contracte de închiriere a unor încăperi pentru a fi folosite de organizaţia teritorială a sectorului Botanica a Partidului Comuniştilor. Pentru încălcarea legii Papuc este obligat să achite o amendă de 20.000 de lei.

În urma acestei decizii, nemulţumite, victimele evenimentelor de acum şase ani, au organizat proteste la Curtea Supremă de Justiţie. La fel de nemulţumiţi sunt şi procurorii, hotărând să conteste decizia instanţei supreme pe calea extraordinară de atac.

Precizăm că Gheorghe Papuc, a fost condamnat de către Curtea de Apel Chişinău la 19 ianuarie 2015, la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul „7 aprilie”, pentru neglijenţă în serviciu, soldată cu decesul lui Valeriu Boboc, şi abuz în serviciu, soldat cu urmări grave, fiind lăsat însă, să părăsească liber sala de judecată. La început era căutat doar de poliţia capitalei, şi doar 10 zile mai târziu a fost dat în căutare naţională, fiind însă prea târziu.

Încă din a doua zi a condamnării acestuia, în presă se vehicula că ar fi părăsit ţara, ajungând la Moscova prin Transnistria. De menţionat este şi faptul că Papuc deţine şi cetăţenia Federaţiei Ruse, activând acolo în cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne de la Moscova.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe